Blogolj!

Újabb hétszáz lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

2020.05.20.
Pintér M. Lajos

Lassan eléri a négyezret a járvány idején beszerzett új lélegeztetőgépek száma.

Illusztráció: MTI

Hétszáz lélegeztetőgép érkezett Magyarországra kedden és szerdán, az eszközök kórházakba kerülnek majd – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a világ egészségügyi és tudósközösségeiben élénk vita zajlik arról, hogy a koronavírus jövője hogyan néz ki egészen pontosan, ezért – biztos, ami biztos – a hosszú távú védekezésre kell berendezkedni.

„Rendelkeznünk kell azokkal az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökkel, amelyek hosszú távon biztosítják azt, hogy a magyar embereket meg tudjuk védeni. Ezért továbbra is folyamatos az egészségügyi védekezés sikeressége szempontjából elengedhetetlen eszközök és gépek beszerzése”

– emelte ki.

Szijjártó Péter megjegyezte, mi felkészülünk hosszú távra is, hogy – ha lesznek ilyenek – a súlyos eseteket el lehessen látni, és Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, mint néhány európai ország, ahol nem volt elég lélegeztetőgép.

Több mint háromezer lélegeztetőgép érkezett a járvány idején

2020.05.16.
Pintér M. Lajos

Fantasztikus számokat produkál a Kína és Magyarország közötti légihíd.

MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Mérföldkő: pénteken leszállt hazánkban a Wizz Air századik repülőgépe, amely Kína és Magyarország között szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre – jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

„Belgrádból landolva személyesen is meg tudtam köszönni mind a külügyes logisztikai munkacsoport tagjainak, mind a pilótáknak és a reptéri dolgozóknak az eddigi fantasztikus teljesítményüket. Közös erőfeszítéssel mára ott tartunk, hogy az elmúlt másfél hónapban a Wizz Air gépeivel együtt összesen 130 repülőgép közlekedett a Kína és Magyarország közötti légihídon”

– írta Szijjártó Péter.

Összesítéséből kiderül, az új típusú koronavírus-járvány időszakában 131 110 251 maszk, 1 928 695 izolációs köpeny, 516 280 arcvédő plexi, valamint 3062 lélegeztetőgép érkezett az országba.

Ebből csak csütörtök óta 3 millió 900 ezer maszkról, 5 millió kesztyűről és 384 lélegeztetőgépről tudott beszámolni a tárcavezető.

A légihíd május 1-jén sem lazít – százezer teszt érkezett

2020.05.01.
Pintér M. Lajos

Öt repülőgépnyi szállítmány landolt a Liszt Ferenc-repülőtéren.

Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Öt repülőgéppel 4 millió 100 ezer maszk és 100 ezer teszt érkezett Kínából Magyarországra pénteken – ezt a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte, ezek az eszközök is mind az egészségügyi védekezést szolgálják.

Úgy fogalmazott, a Magyarország-Kína légihíd továbbra is főszerepet játszik az egészségügyi védekezés sikerében Magyarországon, hiszen az orvosok, ápolók, rendőrök, katonák számára szükséges védőfelszereléseket Kínából szerzi be a kormány, mint mindenki más.

„Mivel továbbra is a hosszú távú védekezésre és a szükséges termékek hosszútávú biztosítására rendezkedünk be, ezért az elkövetkezendő napokban és hetekben is folyamatos lesz a légi teherforgalom Kína nagy repülőterei és a budapesti repülőtér között”

– ígérte.

Özönlenek Magyarországra a védőeszközök Kínából

2020.04.14.
Pintér M. Lajos

Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is – ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha (köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik), továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át. Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel – fejtette ki az MTI összefoglalója szerint.

Megemlítette, kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel, aki jelezte, már úton van az a repülőgép, amely 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként.

Ezeket a cikkeket olvastad már?