Blogolj!

Átadták a Jó tanuló, jó sportoló díjakat

2019.06.11.
Pintér M. Lajos

Több mint 650 fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2018 díjat, közülük mintegy ötvenen a Testnevelési Egyetemen vették át oklevelüket.

Szabó Tünde államtitkár gratulált a díjazottaknak. Fotó: MTI/Marjai János

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára a kitüntetetteknek, pedagógusaiknak és edzőiknek is gratulálva arról beszélt, hogy a jövő nemzedékének záloga a fiatalság, „ezért a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk”.

„Számunkra a sport nem csupán kevesek hobbija, a tanulás pedig nem kevesek kiváltsága”, hanem egy mind fizikailag, mind szellemileg aktívabb fiatalság felnevelésének eszköze

– mondta az államtitkár az MTI összefoglalója szerint.

Hozzátette, Magyarország célja, hogy minél több olyan fiatalt neveljen, aki az élet szerteágazó területein meg tudja állni a helyét. Fontos célként jelölte meg azt is, hogy minél többen jussanak hozzá a versenyképes tudáshoz és tehetségfejlesztés lehetőségeihez.

Az elismerést olyan diákok érdemelhették ki, akik köznevelési intézményben 5-8., illetve 9-13. évfolyamos tanulók voltak, vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatói; 4,8-as, 4,7-es, illetve 4-es átlagot kellett elérniük a 2017/18-as tanévben, emellett sportáguk országos bajnokságán vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban kellett végezniük.

Egyre többet sportol a magyar

2019.02.24.
Pintér M. Lajos

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra.

Illusztráció: pixabay.com

Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan. Erről beszélt az MTI híre szerint Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense az M1-en.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – mutatott rá.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.

Címkék: egészség, mozgás, sport

Ezeket a cikkeket olvastad már?