Blogolj!

600 milliárd forinthoz jutottak a családok a családvédelmi akcióterv keretében

Július óta több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték

Most jött: megszavazták a nagyszülői gyedet!

2019.12.10.
Pintér M. Lajos

A még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhatnak a gyermekgondozási díjra.

Illusztráció: pixabay.com

Az Országgyűlés kedden – a kormány családvédelmi akciótervének részeként – egyhangú döntésével lehetővé tette, hogy

a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.

A Ház döntése alapján a szülők akkor tudják átadni a gyedre való jogosultságukat a nagyszülőknek, ha maguk is rendelkeznek ilyennel, és keresőtevékenységet végeznek. További feltétel, hogy a gyedre készülő nagyszülőknek legalább 365 napon át biztosítottnak kell lenniük az unoka születését megelőző két évben. Előírták azt is, hogy a gyermeknek a szülőkkel kell élniük, a gyedet igénybe vevő nagyszülő pedig csak otthoni munkavégzés mellett dolgozhat.

A nagyszülői gyed a gyermek 2 éves koráig (ikrek esetén 3 éves korig) vehető igénybe, amíg a nagyszülő fizetés nélküli szabadságra jogosult. A nagyszülők több unoka esetén annyiszor kaphatják meg a gyermekgondozási díj összegét, ahány gyermeket gondoznak egy időben.

A kabinet számításai szerint a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent unokánként – összegez az MTI.