3954 főre emelkedett a fertőzöttek száma
Újabb öt idős, krónikus beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.
Blogolj!

Jó hír a budapestieknek: péntektől nyithatnak az éttermek és kocsmák belső terei is

2020.05.27.
Dorogi László

Május 29-től a vendéglátóhelyek, éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók belső zárt tereiben is lehet tartózkodni, és a megrendelt ételt, italt bent is lehet fogyasztani.

Fotó: Pixabay

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Pesti Srácoknak megerősítette, péntektől a vendéglátóhelyek belső terei is megnyithatnak az állampolgárok előtt, ugyanakkor az alkalmazottaknak maszkot kell viselniük és természetesen a biztonsági távolság betartásai is kötelező lesz.

Ezzel egy időben az összes szabadtéri játszótér is megnyithat a fővárosban, de a biztonsági előírásokat itt is is mindenkinek be kell tartania - tizennyolc éven felüliek csak kendővel, maszkkal vagy sállal eltakart orral és szájjal tartózkodhatnak a budapesti játszótereken.

Újabb hétszáz lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

2020.05.20.
Pintér M. Lajos

Lassan eléri a négyezret a járvány idején beszerzett új lélegeztetőgépek száma.

Illusztráció: MTI

Hétszáz lélegeztetőgép érkezett Magyarországra kedden és szerdán, az eszközök kórházakba kerülnek majd – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek.

Szijjártó Péter elmondta, a világ egészségügyi és tudósközösségeiben élénk vita zajlik arról, hogy a koronavírus jövője hogyan néz ki egészen pontosan, ezért – biztos, ami biztos – a hosszú távú védekezésre kell berendezkedni.

„Rendelkeznünk kell azokkal az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközökkel, amelyek hosszú távon biztosítják azt, hogy a magyar embereket meg tudjuk védeni. Ezért továbbra is folyamatos az egészségügyi védekezés sikeressége szempontjából elengedhetetlen eszközök és gépek beszerzése”

– emelte ki.

Szijjártó Péter megjegyezte, mi felkészülünk hosszú távra is, hogy – ha lesznek ilyenek – a súlyos eseteket el lehessen látni, és Magyarország ne kerüljön olyan helyzetbe, mint néhány európai ország, ahol nem volt elég lélegeztetőgép.

Több mint háromezer lélegeztetőgép érkezett a járvány idején

2020.05.16.
Pintér M. Lajos

Fantasztikus számokat produkál a Kína és Magyarország közötti légihíd.

MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Mérföldkő: pénteken leszállt hazánkban a Wizz Air századik repülőgépe, amely Kína és Magyarország között szállított egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre – jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

„Belgrádból landolva személyesen is meg tudtam köszönni mind a külügyes logisztikai munkacsoport tagjainak, mind a pilótáknak és a reptéri dolgozóknak az eddigi fantasztikus teljesítményüket. Közös erőfeszítéssel mára ott tartunk, hogy az elmúlt másfél hónapban a Wizz Air gépeivel együtt összesen 130 repülőgép közlekedett a Kína és Magyarország közötti légihídon”

– írta Szijjártó Péter.

Összesítéséből kiderül, az új típusú koronavírus-járvány időszakában 131 110 251 maszk, 1 928 695 izolációs köpeny, 516 280 arcvédő plexi, valamint 3062 lélegeztetőgép érkezett az országba.

Ebből csak csütörtök óta 3 millió 900 ezer maszkról, 5 millió kesztyűről és 384 lélegeztetőgépről tudott beszámolni a tárcavezető.

A légihíd május 1-jén sem lazít – százezer teszt érkezett

2020.05.01.
Pintér M. Lajos

Öt repülőgépnyi szállítmány landolt a Liszt Ferenc-repülőtéren.

Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Öt repülőgéppel 4 millió 100 ezer maszk és 100 ezer teszt érkezett Kínából Magyarországra pénteken – ezt a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be Facebook-oldalán. Szijjártó Péter kiemelte, ezek az eszközök is mind az egészségügyi védekezést szolgálják.

Úgy fogalmazott, a Magyarország-Kína légihíd továbbra is főszerepet játszik az egészségügyi védekezés sikerében Magyarországon, hiszen az orvosok, ápolók, rendőrök, katonák számára szükséges védőfelszereléseket Kínából szerzi be a kormány, mint mindenki más.

„Mivel továbbra is a hosszú távú védekezésre és a szükséges termékek hosszútávú biztosítására rendezkedünk be, ezért az elkövetkezendő napokban és hetekben is folyamatos lesz a légi teherforgalom Kína nagy repülőterei és a budapesti repülőtér között”

– ígérte.

Palkovics László: szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon

2020.04.28.
Dorogi László

Az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, Magyarország felkészült arra, hogy újraindítsa a koronavírus-járvány miatt megállított közösségi és gazdasági életet.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amelyben többek között arról beszélt, hogy a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntési mechanizmus komoly tudományos alapokra, matematikai és epidemiológiai modellszámításokra támaszkodik, ezek alapján dolgozták ki és ültették át a gyakorlatba az úgynevezett csúszó mód szabályozást.

"Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg - ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége"

- mondta Palkovics László hozzátéve, hogy a bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések célja egyértelműen az volt, hogy a fizikai érintkezések drasztikus csökkentésével a lehető legjobban lassítani tudják a járvány terjedését és időt nyerjenek az egészségügyi rendszer felkészítésére és ez sikerült is.

"Ez volt a „húzd meg” szakasz, amikor a vírus terjedését sikerült kordában tartani, de ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani"

- magyarázta a miniszter, hozzátéve, ezért tervezi a kormány jövő héttől az "ereszd meg" fázis elkezdését és fokozatosan, szigorú menetrend mellett enyhít a korlátozásokon, újraindítja az ország életét és a gazdaságot.

Bár Palkovics László részleteket nem árult el az újraindítással kapcsolatos intézkedésekről - ezekről szerdán dönt a kormány -, a miniszter kijelentette, hogy a személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan a fertőzöttek és a súlyos betegek száma is növekedni fog, de az ő megfelelő ellátásukra felkészült az ország.

"Ha a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jön a "húzd meg", tehát szigorítunk, így megint lelassítjuk a vírus terjedését. Ezzel a csúszó szabályozással tudjuk kézben tartani a járványt, ez a logikája a kormányzati döntéseknek"

- húzta alá Palkovics László, aki szerint háborúban állunk a koronavírussal, de ezt a háborút nem a szó klasszikus értelmében vett fegyverekkel kell megvívni.

"Ez olyan, mint egy háborús helyzet, csak nem puskával lövünk az ellenségre, hanem matematikával, gyógyszerrel, védőeszközökkel meg olyan adminisztratív, széles körű korlátozó intézkedésekkel, amelyek azt eredményezik, hogy a vírus terjedése alacsony szinten marad."

A miniszter szerint el kell fogadnunk, hogy ez a vírus még jó ideig velünk fog maradni, ezért most három fontos feladatunk van: alacsony szinten kell tartanunk a vírus terjedését, a betegeket magas szinten kell ellátni és vissza kell állítani az emberek és a gazdaság életét a megszokott kerékvágásba.

Palkovics László szerint a hazai gazdaságban nem akkora a probléma, mint azt sokan állítják, szerinte a körülményekhez képest gyorsan sikerül majd újraindulni, ezt támogatja a kormány gazdasági akcióterve is.

Címkék: koronavírus

Nem győzhet a vírus: biztosított Magyarország élelmiszer-ellátása!

Hazánk élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában.

Illusztráció: pixabay.com

Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel

– mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: Magyarország élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legjobb és legstabilabb Európában.

Az elmúlt időszak intézkedéseit összefoglalva elmondta: a koronavírus-járvány kezdetén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján létrehozták a koronavírus aloldalt, ahol számos tájékoztató anyag, hatósági útmutató található, melyek a lakosságot is segítik a mindennapok során, a házi élelmiszer-biztonság minél magasabb szintre emelésében.

Megemlítette továbbá, hogy a Nébih honlapján létrehoztak egy termelőkereső felületet is, ahol a helyi termelők regisztrálhatnak, és így könnyen megtalálhatják őket potenciális vásárlóik.

Minden koronavírusosnak lesz helye, akinek kórházi ellátásra van szüksége

2020.04.19.
Dorogi László

Ajkán folytatta kórház-látogatási körútját vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök, a látogatásról pedig fel is töltött egy videót Facebook-oldalára 'Harminckilencedik nap. Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Ajka készen áll!' címmel.

A kormányfő a bejárás során úgy fogalmazott, a kórházi ágyak felszabadítása egyelőre csak a legrosszabb lehetőség főpróbája, de ha mégis a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos beteg számára.

Orbán Viktor a koronavírusos betegek ellátására kijelölt Magyar Imre Kórházban tett látogatása során végigjárta az intézmény betegútját, a belépő zsilipeléstől az intenzív részlegig - írja az MTI. Az intézmény intenzív osztályán eredetileg hat kórházi ágy működik, de az elmúlt hetekben a kórház vezetése sikeresen kibővítette a kapacitását, így adott esetben 86 intenzív ellátást igénylő beteg egyidejű elhelyezésére is nyílik lehetőség.

A miniszterelnök utalva arra, hogy az összes Magyarországon regisztrált koronavírusos beteg egyhetede a Pesti úti idősotthonból került ki, az országban működő 1100 idősotthon esetében is fel kell készülni arra, hogy a betegség ezeken a helyeken is felütheti a fejét, az egészségügyi rendszernek pedig fel kell készülnie arra, hogy minden kórházi ellátásra szoruló beteget el tudjon látni. Ezzel együtt kiemelte:

Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye a kórházakban.

Özönlenek Magyarországra a védőeszközök Kínából

2020.04.14.
Pintér M. Lajos

Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel.

Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is – ezt a külgazdasági és külügyminiszter mondta kedden az Országgyűlésben.

Szijjártó Péter napirend előtti felszólalásában kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha (köztük kesztyűk, izolációs köpenyek, sapkák, arcvédő plexik), továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett; a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át. Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel – fejtette ki az MTI összefoglalója szerint.

Megemlítette, kedd délelőtt videokonferencia formájában tárgyalt az üzbég kereskedelmi miniszterrel, aki jelezte, már úton van az a repülőgép, amely 500 ezer maszkot hoz Magyarországra az üzbég kormány segítségnyújtásaként.

Ezeket a cikkeket olvastad már?