Blogolj!

Csaknem kétmilliárd forintért épülnek bölcsődék Tolna megyében

2020.02.26.

Összesen csaknem kétmilliárd forintos beruházással épülnek bölcsődék Tolna megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával közel 150 gyermek számára.

Újabb 600 bölcsődei, minibölcsődei férőhely létesülhet 32 településen

2020.02.05.

A 3,2 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re elérheti a 60 ezret.

Idén is félmillió gyerek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít.

Győztek a fiúk: éjfél után egy perccel érkeztek az első idei kisbabák

2020.01.01.
Pintér M. Lajos

Mégpedig vidéken, és két helyen is hajszálpontosan egyszerre!

Illusztráció: pixabay.com

Nagykanizsán és Baján is született gyermek éjfél után 1 perccel, ők a 2020-as esztendő első kis magyarjai. Büszkén és bátran kijelenthetjük: ezúttal a fiúk győztek!

A Zala megyei Kanizsai Dorottya Kórházban Kovács Patrik nulla óra egy 1 perckor 3050 grammal, 53 centiméterrel, természetes úton jött a világra. A kisfiú a 29 éves édesanya negyedik gyermeke, egy kislány harmadik öccse. családban először egy kislány, majd három fiú született. 

A Bajai Szent Rókus Kórházban éjjel 0 óra 1 perckor segítették világra az új esztendő első gyermekét. A kisfiú, Trszkits Endre 3940 gramm súllyal és 53 centiméterrel született, császármetszéssel, a 27 éves mélykúti édesanya első kis porontyaként.

Az első fővárosi újszülött viszont kislány lett: a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben jött világra 0 óra 25 perckor 3120 grammal született, és az Elvira nevet kapta.

Babák és mamák egyaránt jól vannak, Isten éltesse őket sokáig!

A védőnők megbecsülését jelzi a béremelés

A védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, és ezáltal magasabb bért kapnak. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó azt mondta, a védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon. A szakdolgozói bértáblába kerülés másik fontos eleme, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik majd a védőnők bére – tette hozzá. Mindez egyébként azt jelenti, hogy 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Az államtitkár már az M1-en úgy fogalmazott, a védőnői az egyik legfantasztikusabb foglalkozás, mert jelen lehetnek az élet kezdetén, segíthetik a családokat, és részt vehetnek az örömükben.

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra – ezt pedig a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke mondta az M1-en.

Csordás Ágnes Katalin kiemelte: az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg. Emlékeztetett: a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának. Ugyanakkor megerősítette, a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak – foglalta össze szavait az MTI.