Blogolj!

Megnyíltak a Magyar falu program első pályázatai

2020.03.31.

Megnyíltak a Magyar falu program első pályázatai, amelyben orvosi szolgálati lakásra, orvosi rendelők fejlesztésére és orvosi eszközök beszerzésére nyújthatják be pályázatukat kedd délutántól az ötezer lakosúnál nem nagyobb települések, illetve önkormányzati társulások.

Hárommilliónál is több maszk és 86 lélegeztetőgép érkezett

Kedd reggel érkezett meg Kínából Magyarországra az a repülőgép, amely több mint hárommillió szájmaszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és 86 lélegeztetőgépet szállított.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Miközben a baloldali politikusok minden erejükkel azon dolgoznak, hogy elgáncsolják a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben és politikai kérdést kreáljanak az emberéletekből, az általuk diktátornak tartott Orbán Viktor dolgozik.

A miniszterelnök Facebook-oldalán számolt be arról kedd reggel, hogy megérkezett az a repülőgép Kínából, amellyel több mint hárommillió szájmaszkot, százezer koronavírus-tesztet és 86 darab lélegeztetőgépet szállítottak Magyarországra. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium reggel azt írta, a repülőgép 70 tonnányi felszerelést hozott a kora reggeli órákban, a beszerzést a minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem bonyolította le.

"A létfontosságú termékeket hazai egészségügyi intézmények használhatják fel az orvosok, ápolók védelmére, az ellátásra szoruló betegek kezelésére"

- írja az ITM közleménye.

A hírek szerint közel sem ez volt az utolsó ilyen "csomag", a közeljövőben újabb orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmány érkezik Kínából a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében.

Címkék: egészségügy

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése (videó)

2020.01.16.
Pintér M. Lajos

Szentkirályi Alexandra friss videójában hangsúlyozza: a kormány egészségpolitikájának középpontjában a betegek minél szakszerűbb ellátása és az egészségügyi dolgozók megbecsülése áll.

Illusztráció: pixabay.com

„Bár az egészségügyi szakdolgozóknak sosem lehetünk elég hálásak”, a béremelés megbecsülésük egyik legfontosabb eleme, amely tovább folytatódik – jelentette ki a kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Szentkirályi Alexandra megismételte: januárban és novemberben is emelkednek az ápolói alapbérek, valamint az ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak is. Az átfogó ápolói béremelési program 2016-ban kezdődött, és a folyamatos emeléseknek köszönhetően „2022 januárjáig egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti fizetésének”. Emellett a kormány a lakhatási körülményeken is javít. Csaknem 60 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók.

Rámutatott: nem ez az egyetlen egészségügyet érintő intézkedés. A kormány az elmúlt években országszerte több száz milliárd forintot költött az egészségügyi intézmények épületeinek fejlesztésére, és orvosieszköz-beszerzésre. Jelenleg kidolgozás alatt van az az intézkedéscsomag, amelynek révén lehetőleg helyi vállalkozók bevonásával megújítanak minden olyan kórházi várót, kórtermet, mosdót és kapcsolódó szociális helyiséget, amelyekben az elmúlt három évben nem történt ilyen fejlesztés.

„A kormány egészségpolitikájának középpontjában a betegek minél szakszerűbb ellátása és az egészségügyi dolgozók megbecsülése áll”

– idézi az MTI.

Örömhír: dupla béremelés az egészségügyben!

2020.01.07.
Pintér M. Lajos

Idén kétszer emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról 234 152 ezerre nő. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a 2016-os béremelés előtti bérének.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés

– ezt az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be.

Horváth Ildikó kiemelte, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és ágazatban tartásáért. 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben novemberben, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz – ismertette.

Ez összességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek – ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak – emelkedését is.

2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról ezzel az emeléssel 234 152 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as 261 333 forintos alapbére januártól 318 931 forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legfontosabb eleme, de a kormány ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván. Ennek részeként 2022 végéig az ország tizenhét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, valamint a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók úgy, hogy azokban három típusú – 38, 45, 55 négyzetméteres – garzonlakásokat alakítanak ki – összegzi az MTI.

Komoly kedvezményt kapnak az 1-es típusú diabétesszel élők

2020.01.04.
Pintér M. Lajos

A legkorszerűbb technológiák, a szöveti szenzorok, az ehhez tartozó távadók, és esetenként az inzulinpumpa gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatást élvez a kormány döntésének köszönhetően.

Illusztráció: pixabay.com

Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Horváth Ildikó elmondta: a csomag egyik legjelentősebb eleme a legkorszerűbb technológiák, a szöveti szenzorok, az ehhez tartozó távadók, és esetenként az inzulinpumpa gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatása. Hozzátette: az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző civil szervezeteket 100 millió forintos pályázati forrással támogatják, a diabetológiai centrumok fejlesztésére pedig 500 millió forintot különített el a kormány.

Arra is kitért, Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, és a kormány kiemelt célnak tekinti, hogy ezek a gyerekek egészséges életmódot folytatni tudó felnőtté válhassanak. Ebbe a körbe tartoznak az 1-es típusú diabétesszel élő és cisztás fibrózishoz társuló diabéteszben szenvedő gyermekek – jelezte az MTI tudósítása szerint.

Tóth-Heyn Péter diabetológus szerint a hosszú távú cél, hogy a diabéteszes gyerekek egészséges társaikhoz hasonlóan minél kevesebb, a betegségükhöz kapcsolódó megkötéssel, szabadon élhessék az életüket. Rámutatott, a kormány által támogatott eszközök az elmúlt évtized innovációi. A vércukorszint egyensúlyát segíteni hivatott inzulinpumpa folyamatosan adagolja az inzulint, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor az eddigi pontszerű mérések helyett folyamatos görbét ad, így pontosabban beállítható a diéta, és a szülő értesítést kap a vércukorszint változásáról. Ha megelőzhető, hogy ezeknek a gyerekeknek felnőtt korukban diabéteszes szövődményeik alakuljanak ki, akkor ezzel jelentős megtakarítást tud elérni az egészségügy, tehát megtérülő beruházásról van szó – hangsúlyozta.

Emelkedik az ápolók bére

2020.01.02.
Dorogi László

A kormány átfogó, többlépcsős béremeléssel 72 százalékkal növeli az ápolók bérét 2022-ig. Elindul az "Ápoló leszek" program is, amelynek keretein belül 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban az év végéig.

A kormány a programra négymilliárd forintos keretösszeget fordít, de további 8,8 milliárd forintból épülnek, vagy kerülnek felújításra nővérszállók. A kormány az ápolói létszám növelése érdekében számos intézkedést vezetett be már korábban is, köztük különböző ösztöndíjrendszereket, lakhatási támogatásokat és béremelési programot, amelyek pozitív hatással egyre nagyobb mértékben éreztetik hatásukat - közölte az EMMI.

A szaktárca kiemelte, Magyarországon jelenleg tízezer lakosra megközelítőleg 70 ápoló jut, a Központi Statisztikai Hivatal 2018-as adatai szerint 3,6 százalékos munkaerőhiány tapasztalható a szakdolgozói munkakörben.

Az EMMI emlékeztetett, a nemzeti kormány mindent megtesz azért, hogy ismét vonzóvá tegye az egészségügyi pályát a fiatalok számára, amit a Gyurcsány-kormány gyakorlatilag teljesen megsemmisített intézkedéseivel: több ezer dolgozót tettek utcára, vagy üldöztek el az országból, továbbá nem gondoskodtak a dolgozók utánpótlásáról és több szakképző iskolát is bezártak, amivel kiszámíthatatlanná tették az egészségügyi életpályát.

Megduplázódik a kórházak érsebészeti osztályának támogatása

Kifizetésre kerülnek az ügyeleti díjak, javulnak a munkakörülmények.

Fotó: Getty Images

A megyei és fővárosi kórházak sebészetei az eddigi 8 millió forint helyett havi 14 millió forintos fix összegű állami támogatást kapnak, a regionális vagy országos szinten ellátást nyújtó intézetek és egyetemi klinikák érsebészetei fix támogatási összege pedig havi 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedik - derül ki a NEAK közleményéből.

A megemelt összeget az érsebészeti osztályok személyi és tárgyi feltételeinek javítására kell fordítani, ami nagyrészt az ügyeleti díjak kifizetését jelenti majd, a hatóságok pedig ellenőrizni fogják, hogy valóban erre a célra fordítják-e a pénzt a kórházak.

Ahogy arról korábban a Blogstaron is beszámoltunk, a kormány tervei szerint idén több fontos változás történik majd az egészségügyben, amelyek orvosolhatják a folyamatosan újratermelődő kórházi adósságokat.

Gatyába rázza a kormány az egészségügyi rendszert

Fontos változásokat irányzott elő egy néhány napja megjelent kormányhatározat. Mindenki nyugodjon le, nem épülnek stadionok a kórházak helyére. A kormány kiemelt célnak tekinti az egészségügyi ágazat fejlesztését, valamint az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságának növelését, és egyetért a finanszírozási rendszer és az ellátási struktúra olyan átalakításával, amely fenntartható működést eredményez, és megakadályozza az adósságok újratermelődését - vett észre egy december 23-án megjelent kormányhatározatot a Portfolio.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint 2020. januárjától megtörténik a traumatológia szakma finanszírozásának a valós költségekhez való igazítása is.

Címkék: egészségügy

Gyorshír: minden 18 év alatti SMA-s beteg megkaphatja a kezelést!

2019.11.29.
Pintér M. Lajos

További 12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet.

Illusztráció: pixabay.com

Megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthat a kezeléshez. Ezt az emberi erőforrások jelentette be.

Kásler Miklós elmondta: 2017 nyarán törzskönyvezték a Spinraza nevű készítményt, amelyet 2018 elejétől Magyarországon is alkalmaznak az SMA-nak nevezett, gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormányzat 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított a kezelésekre, és még abban az évben 30, azóta pedig további 24 gyermek kapta meg a kezelést. A klinikai vizsgálatok eredményei igazolták a betegségcsoport további típusai esetében is a gyógyszer hatásosságát, ezért a kormányzat most további forrást biztosít rá.

A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás szerint így minden, 18 év alatti gyermek hozzájuthat a jelenleg létező legkorszerűbb terápiához,

vagyis további 12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet. Azok is részesülhetnek a kezelésben, akiknek a kérelmét eddig visszautasították. Az érintettek a kedvező döntésekről szóló értesítéseket a jövő hét elején megkapják.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy a terápiát két kisgyermeknél – Zenténél és Leventénél – nem alkalmazzák, az ő részükre ugyanis összegyűlt az Európában nem elérhető Zolgensma készítményre a forrás. A két kisgyermek terápiáját le kellett állítani ahhoz, hogy megkaphassák a génterápiát.

Mint mondta, a Zolgensma nevű készítményt nem törzskönyvezték Európában, csak az Egyesült Államokban. A gyógyszer európai regisztrációja azért késik, mert kiderült, a cég az első fázisban végzett állatkísérletek eredményét manipulálta, ezért az amerikai hatóság a két évnél idősebbek esetében visszavonta a gyógyszer alkalmazási engedélyét. Megjegyezte: remélik, mielőbb tisztázódnak a körülmények, és ha az európai adminisztráció megadja az engedélyeket, Magyarország is dönt a kérdésben.

Új mentőautóval gazdagodnak a mentőállomások!

Nemcsak a mentőautók lesznek szinte mindenhol újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Majdnem minden mentőállomás új mentőautót kaphat 2019-ben és 2020-ban. Ezt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Országos Mentőszolgálat napján, a budapesti Városligetben – írja az MTI.

Az államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy nemcsak a mentőautók lesznek újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik, és megfelelő számban rendelkezésre állnak.

Horváth Ildikó hozzátette, hogy 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz – köztük defibrillátorok, lélegeztetőgép – beszerzésére nyílik lehetőség.

Közölte, az ország 254 mentőállomása között ugyanennyi mentőautót szereznek be ebben a két évben. A 2010-ben kezdődött beszerzés során összesen mintegy 1000 új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába. Kiemelte továbbá, hogy a mentők éves költségvetése a következő évre eléri az 54 milliárd forintot.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben megduplázták a sikeres újraélesztések számát. A mentődolgozók magas színvonalú munkája és a társadalmi összefogás eredményeképpen ma többen élhetnek Magyarországon – fűzte hozzá.

A védőnők megbecsülését jelzi a béremelés

A védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, és ezáltal magasabb bért kapnak. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó azt mondta, a védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon. A szakdolgozói bértáblába kerülés másik fontos eleme, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik majd a védőnők bére – tette hozzá. Mindez egyébként azt jelenti, hogy 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Az államtitkár már az M1-en úgy fogalmazott, a védőnői az egyik legfantasztikusabb foglalkozás, mert jelen lehetnek az élet kezdetén, segíthetik a családokat, és részt vehetnek az örömükben.

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra – ezt pedig a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke mondta az M1-en.

Csordás Ágnes Katalin kiemelte: az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg. Emlékeztetett: a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának. Ugyanakkor megerősítette, a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak – foglalta össze szavait az MTI.

12