Blogolj!

Most jött: emelt fizetés landol a rendőrök számláján!

2020.02.04.
Pintér M. Lajos

A januári fizetésekkel érkező 10 százalékos kiegészítő juttatás 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozó bérébe épül be.

Illusztráció: pixabay.com

Szerdán érkezik a számlákra a rendőrök emelt fizetése; a kormány januári döntése 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozót érint – közölte a jó hírt kedden a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kontrát Károly elmondta, a 10 százalékos illetménykiegészítésnek megfelelő juttatást mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a szolgálatok és a büntetés-végrehajtás hivatalos állományában dolgozók kapják meg. Az idei béremelésre a kormányzat 34 milliárd forintot fordít.

Kiemelte, a kormány a béremeléssel szeretné megbecsülését kifejezni a rendvédelemben dolgozóknak azért a munkájukért, amit a magyar emberek biztonságáért végeznek a településeken és különösen a magyar határ védelmében. Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos országnak számít, ebben pedig kiemelkedő szerepe van a rendvédelmi hivatásos állománynak – mondta az MTI tudósítása szerint.

Folytatódik az egészségügyi szakdolgozók béremelése (videó)

2020.01.16.
Pintér M. Lajos

Szentkirályi Alexandra friss videójában hangsúlyozza: a kormány egészségpolitikájának középpontjában a betegek minél szakszerűbb ellátása és az egészségügyi dolgozók megbecsülése áll.

Illusztráció: pixabay.com

„Bár az egészségügyi szakdolgozóknak sosem lehetünk elég hálásak”, a béremelés megbecsülésük egyik legfontosabb eleme, amely tovább folytatódik – jelentette ki a kormányszóvivő a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Szentkirályi Alexandra megismételte: januárban és novemberben is emelkednek az ápolói alapbérek, valamint az ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak is. Az átfogó ápolói béremelési program 2016-ban kezdődött, és a folyamatos emeléseknek köszönhetően „2022 januárjáig egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti fizetésének”. Emellett a kormány a lakhatási körülményeken is javít. Csaknem 60 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók.

Rámutatott: nem ez az egyetlen egészségügyet érintő intézkedés. A kormány az elmúlt években országszerte több száz milliárd forintot költött az egészségügyi intézmények épületeinek fejlesztésére, és orvosieszköz-beszerzésre. Jelenleg kidolgozás alatt van az az intézkedéscsomag, amelynek révén lehetőleg helyi vállalkozók bevonásával megújítanak minden olyan kórházi várót, kórtermet, mosdót és kapcsolódó szociális helyiséget, amelyekben az elmúlt három évben nem történt ilyen fejlesztés.

„A kormány egészségpolitikájának középpontjában a betegek minél szakszerűbb ellátása és az egészségügyi dolgozók megbecsülése áll”

– idézi az MTI.

Örömhír: dupla béremelés az egészségügyben!

2020.01.07.
Pintér M. Lajos

Idén kétszer emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek. Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról 234 152 ezerre nő. 2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a 2016-os béremelés előtti bérének.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés

– ezt az egészségügyért felelős államtitkár jelentette be.

Horváth Ildikó kiemelte, ez az emelés a 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program folytatása, ami mutatja a kormány elkötelezettségét az egészségügyben dolgozók megbecsüléséért és ágazatban tartásáért. 2017-ben 12 százalékkal, 2018-ban és 2019-ben további 8-8 százalékkal lett magasabb az alapbér ebben a szektorban. Az idei januári 14 százalékos béremelés után még egy 20 százalékos béremelésre számíthatnak a szakdolgozók ebben az évben novemberben, 2022 januárjától pedig újabb, 30 százalékos alapbéremelés lesz – ismertette.

Ez összességében 72 százalékos emelést jelent, és az alapbéremelés minden esetben magával hozza az úgynevezett mozgóbérelemek – ügyeleti és túlmunkáért kapott díjak – emelkedését is.

2022-re egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni a béremelés előtti bérének.

Az államtitkár példaként elmondta, hogy egy pályakezdő, középfokú OKJ-s vizsgával rendelkező szakdolgozó 2018-as alapbére 191 865 forintról ezzel az emeléssel 234 152 ezerre nő. Egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó 2018-as 261 333 forintos alapbére januártól 318 931 forint lesz.

A januártól esedékes béremelés 81 ezer szakdolgozót és négyezer védőnőt érint. Az idei két béremelés fedezete 82 milliárd forint.

Horváth Ildikó kitért arra, hogy a béremelés az ágazatban dolgozók megbecsülésének az egyik legfontosabb eleme, de a kormány ezen kívül a lakhatási körülményeken is javítani kíván. Ennek részeként 2022 végéig az ország tizenhét helyszínén uniós forrásból 9 milliárd forintot fordítanak nővérszállók építésére, valamint a fővárosi kórházak vonzáskörzetében 42 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg nővérszállók úgy, hogy azokban három típusú – 38, 45, 55 négyzetméteres – garzonlakásokat alakítanak ki – összegzi az MTI.

Emelkedik az ápolók bére

2020.01.02.
Dorogi László

A kormány átfogó, többlépcsős béremeléssel 72 százalékkal növeli az ápolók bérét 2022-ig. Elindul az "Ápoló leszek" program is, amelynek keretein belül 3200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet ösztöndíjban az év végéig.

A kormány a programra négymilliárd forintos keretösszeget fordít, de további 8,8 milliárd forintból épülnek, vagy kerülnek felújításra nővérszállók. A kormány az ápolói létszám növelése érdekében számos intézkedést vezetett be már korábban is, köztük különböző ösztöndíjrendszereket, lakhatási támogatásokat és béremelési programot, amelyek pozitív hatással egyre nagyobb mértékben éreztetik hatásukat - közölte az EMMI.

A szaktárca kiemelte, Magyarországon jelenleg tízezer lakosra megközelítőleg 70 ápoló jut, a Központi Statisztikai Hivatal 2018-as adatai szerint 3,6 százalékos munkaerőhiány tapasztalható a szakdolgozói munkakörben.

Az EMMI emlékeztetett, a nemzeti kormány mindent megtesz azért, hogy ismét vonzóvá tegye az egészségügyi pályát a fiatalok számára, amit a Gyurcsány-kormány gyakorlatilag teljesen megsemmisített intézkedéseivel: több ezer dolgozót tettek utcára, vagy üldöztek el az országból, továbbá nem gondoskodtak a dolgozók utánpótlásáról és több szakképző iskolát is bezártak, amivel kiszámíthatatlanná tették az egészségügyi életpályát.

A védőnők megbecsülését jelzi a béremelés

A védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, és ezáltal magasabb bért kapnak. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó azt mondta, a védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon. A szakdolgozói bértáblába kerülés másik fontos eleme, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik majd a védőnők bére – tette hozzá. Mindez egyébként azt jelenti, hogy 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Az államtitkár már az M1-en úgy fogalmazott, a védőnői az egyik legfantasztikusabb foglalkozás, mert jelen lehetnek az élet kezdetén, segíthetik a családokat, és részt vehetnek az örömükben.

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra – ezt pedig a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke mondta az M1-en.

Csordás Ágnes Katalin kiemelte: az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg. Emlékeztetett: a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának. Ugyanakkor megerősítette, a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak – foglalta össze szavait az MTI.

Valamennyi egészségügyi szakdolgozó bérét emelik!

2019.01.08.
Pintér M. Lajos

2022-re 72 százalékkal nő majd az ágazatban dolgozók bére a tavalyihoz képest.

Illusztráció: pixabay.com

Az egészségügyi szakdolgozók mindegyike részesülni fog a következő időszakra tervezett béremelésből. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára jelentette be.

Horváth Ildikó azt mondta, az egészségügyi szakdolgozók bére hét év alatt, 2022-ig hét lépcsőben 2 és félszeresére nő a 2016-os bérekhez képes. A 2018-as bérekhez viszonyítva 72 százalékos emelkedés lesz 2022-ig – írja az MTI.

Az államtitkár az M1 vendégeként hozzátette: jelenleg is folyamatban van annak meghatározása, hogy melyik fizetési kategóriába tartozó szakdolgozó pontosan hány százalékos emelést kap.

Hónapról hónapra egyre jobban keresnek a magyar dolgozók

2018.09.20.

Júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál, az első hét hónapban 12,1 százalékkal nőttek a munkajövedelmek. A keresetek emelkedése ezzel tovább gyorsult a májusi 10,9 és a júniusi 11,2 százalékos emelkedés után.

Egy nagy pofon a Magyarországot gyalázó balliberálisoknak

A rekordalacsony munkanélküliség, az egyre növekvő foglalkoztatottság, a nullához közelítő infláció, a folyamatos és jelentős béremelkedések ellenére amagyar balliberális oldal évek óta arról akarja meggyőzni a világot, hogy Magyarországon csődben van a gazdaság, nem éri meg ide befektetni, itt mindent úgyis ellopnak. Nos, erre válaszul onnan kaptak egy nagy pofont, ahonnan nem várták. Amerikából. Méghozzá amerikai üzletemberektől. Szerintük nagyon is rendben mennek az üzleti dolgok Magyarországon…

Bedől a hazug szocialista kampány?

2018.01.04.

Az MSZP Németországból importált új kommunikációs guruja szerint a szocialistáknak az oktatás – szerintük - folyamatosan romló helyzetével kell kampányolniuk. Bár az elmúlt hét évben folyamatosan ment az oktatás gyalázása ellenzéki részről, és ez ténylegesen nyomott hagyott a társadalom közhangulatában, a tények azt mutatják, hogy az oktatás minden területén sokkal jobb a helyzet, mint az mszp-s kormányok idején!

Egyre jobban keres az átlagmagyar

2017.09.20.

Júliusban a bruttó átlagkeresetek 13,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A keresetek növekedési üteme alig lassult a júniusi 14,4 százalék után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. 

12