Blogolj!

Friss: újabb adócsökkentéseket tervez a kormány!

2020.01.27.
Pintér M. Lajos

Komoly adó- és adminisztrációcsökkentő lépéseket tartalmazhat a második gazdaságvédelmi akcióterv is.

Illusztráció: pixabay.com

Az elmúlt tíz évben legalább nyolc nagy horderejű gazdaságélénkítő, köztehercsökkentő intézkedéssorozatot indított a kormány, amelyeket hamarosan újabb követi. Ezt Tállai András árulta el a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap hétfői számának nyilatkozva elmondta: a Fidesz-KDNP-kormány egyik legfontosabb célkitűzése 2010 óta, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsa az adókat. Ennek nyomán ma a magyar társasági adó a legkisebb az Európai Unióban, a személyi jövedelemadó a harmadik legcsekélyebb. A kisvállalkozásoknak szóló hazai szabályok szintén rendkívül kedvezőek, miközben egyre csökkennek a foglalkoztatás vállalati adóterhei. Mindezt úgy, hogy évente több száz milliárdos adókedvezmények segítik a családok boldogulását. Az adócsökkentések szélesítik a gazdasági szereplők termelési, profitszerzési lehetőségeit, egyúttal jó alapot adnak a munkahelyteremtéshez és a fizetések emelkedéséhez.

Tállai emlékeztetett, több gazdaságélénkítő, adó- és adminisztrációcsökkentő lépést tartalmazott a tavaly indult családvédelmi, majd gazdasági akcióterv is. Úgy fogalmazott, ez fontos szempont lesz a második gazdaságvédelmi akció kialakításakor is, amelynek célja, hogy a lassuló európai gazdaság közepette is megőrizzük a magyar gazdaság eredményeit.

A várható új intézkedésekről annyit közölt, hogy beruházás- és foglalkoztatást ösztönző lépések mellett adócsökkentő elképzelések vannak az asztalon. A jövőben is a terhek enyhítésére fordítja majd a kormány a megtermelt állami összegeket.

Friss: újra van esély a házi pálinka adómentességére!

A magyar kormány ismét harcba száll az Európai Unió porondján.

Illusztráció: MTI/Marjai János

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani. Az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell – az örömhírt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte a Magyar Nemzettel.

Az MTI emlékeztet: a jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára hétszáz forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet.

A kormány 2010 után – bizonyos mennyiségig – jogszabályba foglalta az adómentes pálinkafőzés jogát, de az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Kemény tárgyalások révén jutottunk el a mostani rendszer, a kedvezményes, hétszáz forintos adójegy bevezetéséhez.

A magyar kormány szeretné eltörölni ezt a csekély terhet is, ezért minden ilyen törekvést támogat. Az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne

– mondta Tállai.

Ezeket a cikkeket olvastad már?