Blogolj!

Útfelújítás minden mennyiségben!

2018.07.14.

A torlódások ezúttal jót jelentenek! Kéretik türelemmel viselni!

Pofon az ellenzéknek: Az EU szerint egyre csökken hazánkban a mélyszegénységben élők száma

Magyarországon az európai uniós átlag alá csökkent a mélyszegénységben élők aránya - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, 2012-höz képest 2017-ben 375 ezer emberrel kevesebben küzdöttek napi anyagi gondokkal.

Demográfiai alapú kormányzás: minden eddiginél erősebben segítik az édesanyákat

2018.05.06.

Az elmúlt nyolc évben is már számos családbarát törvény, intézkedés született az Orbán-kormányok jóvoltából. A továbbiakban még inkább családközpontú, ahogy a miniszterelnök fogalmazott: demográfiai alapú kormány lesz. Ennek érdekében minden élethelyzetben támogatni fogják az édesanyákat.

Aki a szívével lát és láttat

2018.01.22.
Kecskés István

Elveszítette a látását, de mégis teljes életet él Dr. Tolnayné Csattos Márta. Gyengén látóként született, mára teljesen megvakult, de a négygyermekes anyuka nem befelé fordulva, magába zárkózva éli mindennapjait, hanem a tudását és a tapasztalatait igyekszik átadni sorstársainak.

Tanít. Gyógypedagógusként hittel segíti a vakokat abban, hogy képesek legyenek megfelelni a mindennapok kihívásainak. Csecsemőgondozásban, barkácsolásban, oktatásban dolgozik, s a módszertani útmutatók kidolgozásához uniós támogatást is nyert. A munkájának köszönhetően nagyon sok látássérült embernek nyújtott segítséget ahhoz, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. A rendszer kidolgozásában, az uniós támogatás mellett külföldi példák is segítettek, s a sokáig elérhetetlennek tűnő célok egy jelentős része mára már megvalósult.

Saját példájával is segíti a többieket, hiszen ő maga is aktív szereplője a családja életének: főz, elvégzi a házimunkát és gondoskodik az unokáiról is. Elmondása szerint a nők általában gyorsabban szeretnének boldogulni, hiszen nekik gyakran a családjaikról is gondoskodniuk kell.

„Nincs mese, fel kell állni!” – vallja Csattos Márta, aki a szívével lát és boldog, hogy segíthet másokon. Ráadásul az volt az álma, hogy létre tudjon hozni egy rendszert, amelynek a résztvevői közelebb kerülhetnek a teljes élethez és ahhoz, hogy igazolják a Kisherceg bölcsességét, amely szerint jól csak a szívével lát az ember.

Hogy kerül a gomba az asztalra?

2018.01.19.
Kecskés István

Néha még ma is az esős idő utáni erdő és az ott gyűjtögető ember jut eszembe arról, hogy miként is kerül a gomba az asztalra. Ez persze már régen nem így van, hiszen ez az ágazat is nagy fejlődésen ment/megy keresztül és már régen nem(csak) az erdőben terem a gomba, hanem az erre specializálódott vállalkozások gazdaságaiban is.

Az egyik ilyen a Pilze-Nagy Kft., egy kecskeméti családi vállalkozás, amely az elmúlt időszakban több EU-s pályázaton indult sikerrel, valamint részt vett több nagy uniós fejlesztési projektben is. A cég ügyvezetője Somosné Dr. Nagy Adrienn biológusként szerzett diplomát, így természetes, hogy számára nemcsak a termelésről, az üzletről, hanem a kutatásról és a fejlesztésről is szól ez a munka. A húszéves múltra visszatekintő cég a kutatásban számtalan partnerrel működik együtt, hiszen közös céljuk és érdekük, hogy jó minőségű gomba kerüljön a polcokra. De a cég ennél tovább is megy, hiszen már nemcsak a termesztési vonal fejlesztésével foglalkoznak, hanem a csomagolással, a tárolással is , pontosan azért, hogy a vásárlók elé jó minőségű gomba kerüljön.

Ez az üzleti rész, de a mindennapokban mindez hogy működik? ? Nos, a kecskeméti laskagombával kapcsolatban sok kérdésre választ ad az tény (is), hogy a cég vezetője maga is szenvedélyes szakács, és bizony legtöbb alkalommal gombát, vagy gombából készült finomságot készít. Merthogy a gomba hálás alapanyag, hiszen nemcsak a megszokott recepteket lehet vele elkészíteni, hanem kísérletezésre is alkalmas.

 

 

Bedől a hazug szocialista kampány?

2018.01.04.

Az MSZP Németországból importált új kommunikációs guruja szerint a szocialistáknak az oktatás – szerintük - folyamatosan romló helyzetével kell kampányolniuk. Bár az elmúlt hét évben folyamatosan ment az oktatás gyalázása ellenzéki részről, és ez ténylegesen nyomott hagyott a társadalom közhangulatában, a tények azt mutatják, hogy az oktatás minden területén sokkal jobb a helyzet, mint az mszp-s kormányok idején!

Megbízhatóan építenek

2017.12.28.

Egy építőipari cég esetében az egyik legfontosabb tényező a megbízhatóság. Ebben a tekintetben is nagyon jól áll az Építő Simon Kft. amely húsz évvel ezelőtt adta át első lakóházát. A cégnél nemcsak a végtermék, vagyis a lakás minőségére figyelnek nagyon, hanem arra is, hogy a munkavállalók is elégedettek legyenek.

Utóbbinak egyik oka az, hogy az év minden napján helyben végezhető, kiszámítható munkát tudnak biztosítani. Emellett a rugalmas, családbarát módszerek bevezetésére uniós támogatást is nyert.

Az elmúlt húsz évben nemcsak társasházat, hanem kórházat is épített a cég, amelynek alapítója mérnök, s mellett dolgoznak a gyermekei is, vagyis klasszikus családi vállalkozásként indult a kft., amely az induláskor nyolc főt foglalkoztatott, de már jóval nagyobb létszámú a vállalkozás. A cég ügyvezetője Simon Bence korábban nyári munkán is dolgozott a vállalkozásnál, s akkor még falazott és aljzatbetont is húzott. Elmondása szerint nem volt olyan ügyes, mint a kőművesek. Ugyanakkor az biztosan nem hátrány, hogy ismeri az összes munkafolyamatot.

A vállalkozásnál arra is figyelnek, hogy fiatal szakembereknek biztosítsanak lehetőséget a tanulásra, a gyakorlatszerzésre és később akár a munkára is, hiszen a kft. rendszeresen foglalkoztat nyári gyakorlaton egyetemistákat is. Ezzel a tevékenységgel lényegében gondoskodik az építész utánpótlásról is.

Hazai művészek támogatták a koraszülöttosztályt

2017.12.24.

Szép történet, amely egy szálloda recepcióján kezdődött és eljutott oda, hogy a főszereplők a SOTE koraszülött osztályának nyújthattak segítséget.

Kovács Eszter és Négyessy Nedda korábban egy hotelben dolgoztak együtt, s előbbi már akkor is sokat rajzolt, ám akkor még nem a közönségnek, hanem a fióknak. A művész cirkuszban dolgozott, Négyessy Nedda pedig Angliában vállalt munkát így elszakadtak egymástól, ám amikor újra összetalálkoztak akkor létrehoztak egy különleges világot – amiben a porondon látható figurák is megjelennek –, amelyhez Kovács Eszter rajzait társa festi ki.

A képek előbb újrahasznosított papírból készült füzetekre, majd különböző tárgyakra kerültek, s egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek.

A sikertörténetből pedig nemcsak az alkotók, hanem a SOTE koraszülött gyerekekkel foglalkozó osztálya is profitált, hiszen a művészek jótékonysági aukciót szerveztek, amelynek a bevételéből az egészségügyi intézmény egy ólomköpenyt tudott vásárolni, amelynek köszönhetően garantálható, hogy megóvják röntgenfelvételeket készítő munkatársak egészségét.

Ez is egy jó példája annak, hogy egy kis hazai vállalkozás is nagyon sokat tud segíteni, ha felelős, a közösségért tenni akaró emberekből áll.

Magyar termékek segítenek a betegeknek

2017.12.18.
Kecskés István

Minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar orvostudomány mögött működő háttéripar világszínvonalú, hiszen számtalan olyan találmány született hazánkban, amely megkönnyítette a gyógyítást. Az, hogy a magyar kutatók és fejlesztők világszínvonalon dolgoztak nemcsak a múltból feleleveníthető tény, hanem szerencsére a jelen is egyben.

A 77 Elektronika Műszeripari Kft. a világ 90 országában forgalmazza termékeit, pedig annak idején a kezdetekkor egy bérelt lakásban kezdte meg tevékenységét. Az immár 620 főt foglalkoztató cég sok saját fejlesztésű orvosipari terméket gyárt. Többek között egy olyan vércukor mérőt, amely a cukorbetegek tömegeinek teszi könnyebbé a hétköznapokat.

Az egyéni vércukormérőt a cég alapítása óta gyártják, s ma is az egyik alaptermék. Ugyanakkor nemcsak a gyártással foglalkozik a vállalkozás, hanem külön is foglalkozik a cukorbeteg emberekkel, hiszen immár több, mint egy évtizede tart ingyenes dietetikai tanácsadást vásárlóinak.

A 77 Elektronika Műszeripari Kft. küldetésének érzi, hogy segítsen a beteg emberek mindennapjainak megkönnyítésében és emellett a munkavállalókra is kiemelt figyelmet fordít. A cég 18 évvel ezelőtt kezdte meg a működését öt alkalmazottal, akik közül hárman még ma is a vállalkozás munkatársai. A Kft.-nél családias légkör uralkodik, s mindenki szívügyének érzi, hogy kiemelkedő színvonalú termékek előállításával segítse a beteg embereket.

Több mint 60 ezer családon segít a kormány: minden sikeres pályázó megkapja a pénzt

2017.12.08.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,6 milliárd forintra, azaz több mint a négyszeresére emeli a háztartási nagygépek energia-megtakarítást eredményező cseréjére májusban meghirdetett program eredetileg 600 millió forintos keretösszegét.