Blogolj!

Átadták a Jó tanuló, jó sportoló díjakat

2019.06.11.
Pintér M. Lajos

Több mint 650 fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2018 díjat, közülük mintegy ötvenen a Testnevelési Egyetemen vették át oklevelüket.

Szabó Tünde államtitkár gratulált a díjazottaknak. Fotó: MTI/Marjai János

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) sportért felelős államtitkára a kitüntetetteknek, pedagógusaiknak és edzőiknek is gratulálva arról beszélt, hogy a jövő nemzedékének záloga a fiatalság, „ezért a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk”.

„Számunkra a sport nem csupán kevesek hobbija, a tanulás pedig nem kevesek kiváltsága”, hanem egy mind fizikailag, mind szellemileg aktívabb fiatalság felnevelésének eszköze

– mondta az államtitkár az MTI összefoglalója szerint.

Hozzátette, Magyarország célja, hogy minél több olyan fiatalt neveljen, aki az élet szerteágazó területein meg tudja állni a helyét. Fontos célként jelölte meg azt is, hogy minél többen jussanak hozzá a versenyképes tudáshoz és tehetségfejlesztés lehetőségeihez.

Az elismerést olyan diákok érdemelhették ki, akik köznevelési intézményben 5-8., illetve 9-13. évfolyamos tanulók voltak, vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatói; 4,8-as, 4,7-es, illetve 4-es átlagot kellett elérniük a 2017/18-as tanévben, emellett sportáguk országos bajnokságán vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban kellett végezniük.

Több tízezer család kapja vissza a bankok által elvett otthonát

2019.06.04.
Pintér M. Lajos

Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes feltételeknek köszönhetően vásárolhatják vissza korábbi ingatlanjainkat a devizahitelesek.

Illusztráció: pixabay.com

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET Zrt.) ügyfelei 60 napig küldhették vissza nyilatkozataikat annak érdekében, hogy újra tulajdonosaivá váljanak korábbi ingatlanuknak. A mintegy 32 500 érintett ügyfélből összesen közel 31 ezren jeleztek vissza május 31-ig. Az állam által biztosított rendkívül kedvezményes feltételeknek köszönhetően közülük 27 500 család vissza kívánja vásárolni a bankok által korábban elvett otthonát – írja a Blogstarhoz eljuttatott friss közleményében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

Rámutatnak: a nemzetközileg is egyedülálló intézkedés sikerességét igazolja, hogy a megküldött nyilatkozatok alapján tízből kilenc, korábban bajba jutott devizahiteles vissza kívánja vásárolni otthonát. A visszajelzések alapján az ügyfelek 69 százaléka részletvétel útján, 20 százalékuk pedig egyösszegű visszavásárlással kíván tulajdont szerezni korábbi ingatlanában. Mindösszesen az ügyfelek 11 százaléka döntött úgy, hogy nem él a visszavásárlás lehetőségével. Részükre természetesen továbbra is biztosított a kedvező bérleti konstrukció.

A kormány 2010 után a bajba jutott devizahitelesek megsegítése érdekében számos intézkedést hozott (forintosítás, árfolyamgát, végtörlesztés, banki elszámoltatás, magáncsőd intézménye), amelyekkel összesen több mint egymillió család otthonát mentette meg. A NET-program egyike volt a segítségeknek, aminek köszönhetően több mint 36 ezer otthont tudtunk megvédeni, és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott – fogalmaz a nyilatkozat.

A közlemény úgy folytatódik, az elmúlt időszak gazdasági növekedése eredményeként számos, a családok és állampolgárok megélhetését javító, munkavállalási lehetőségét erősítő intézkedés született, melynek köszönhetően a bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott.

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonban élhessen, ennek érdekében a 2018. év végén benyújtott és elfogadott törvényjavaslat által lehetővé tette, hogy a NET-program keretében az érintett bérlők rendkívül kedvező visszavásárlási feltételek mellett ismét tulajdonosaivá váljanak korábbi lakásuknak, házuknak. A visszajelzések alapján a sikeres intézkedés több mint 27 ezer család lakhatására vonatkozóan biztosít megnyugtató és végleges megoldást – hangsúlyozzák.

Online intézhetjük az általános iskolai beiratkozást!

2019.02.28.
Pintér M. Lajos

A magyar kormány a családok érdekében gőzerővel fejleszti az elektronikus ügyintézés lehetőségeit.

Illusztráció: pixabay.com

A közeljövőben elektronikussá válik számos, általános és középiskolai tanulmányi ügy intézése, a többi közt online is intézhető lesz az általános iskolai beiratkozás – közölte a Klebelsberg Központ szerdán az MTI-vel. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg, és egyes részei már a 2018-2019-es tanévben használhatók lesznek.

A szülők ennek megfelelően 2019 áprilisában már választhatják a gyermek általános iskolai beiratkozásakor az online ügyintézés lehetőségét, amelynek során az adatokat a KRÉTA rendszer felületén vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthetik. Az online jelentkezést követően az intézményben már csak a szükséges igazolásokat és a lakcímkártyát kell bemutatni, ami sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az adminisztrációt.

A fejlesztés későbbi szakaszában lehetővé válik az Ügyfélkapun keresztüli ügyintézés is.

A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása (KAFFEE) projekt eredményeként az állami fenntartású köznevelési intézményekben 18 különböző iskolai ügyet lehet majd elektronikusan intézni. A projekt része az iskolai elektronikus fizetési megoldások támogatása, valamint a háttérfolyamatok egységesítése a Klebelsberg Központnál bevezetett új gazdálkodási és HR menedzsment rendszer révén.

Az új online lehetőség igazodik a kormány elektronikus ügyintézésre vonatkozó célkitűzéseihez.

Egyre többet sportol a magyar

2019.02.24.
Pintér M. Lajos

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra.

Illusztráció: pixabay.com

Magyarországon is egyre többen sportolnak egyre többet az ülőmunka terjedésével párhuzamosan. Erről beszélt az MTI híre szerint Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem docense az M1-en.

A szakértő szerint a legkedvezőbb ösztönzés, ha a sport közérzetjavító hatása sarkall rendszeres mozgásra. A betegségektől való félelem kevésbé szerencsés motiváció, hiszen csökkenti a sportolás élvezetét – mutatott rá.

Lacza Gyöngyvér szerint a szabadidősport jelentőségét a hozzá kapcsolódó termékek és rendezvények, valamint az egészségtudatosság divatja is erősíti. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy nemcsak az irodai munkavégzés, hanem a mindennapi tevékenységek is egyre inkább ülőmunkává alakulnak át, az ajánlott testmozgás mennyisége ezért várhatóan tovább nő a következő években.

Gyermekek számára a szakember naponta legalább 1 órányi sportolást javasolt.

Címkék: egészség, mozgás, sport

Több mint kétezer települést érint a falusi csok

A kormány nemcsak az új lakások építését támogatja, hanem a már meglévő ingatlanok felújítását, korszerűsítését is. A falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a keret bővíthető.

Fotó: MTI/Varga György

Több mint kétezer települést érint a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok). Erről beszélt a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az M1-en.

Orbán Balázs közölte: az intézkedés célja, hogy növeljék a legkisebb települések lakosságmegtartó képességét. Ezek a falvak a rendszerváltás óta nem kapták meg azt a támogatást és segítséget, amelyre szükségük van. A kormány ezen kíván változtatni a Magyar Falu Programmal is, amelynek része a falusi csok – vázolta az MTI tudósítása szerint.

A kormány ennek révén nemcsak az új lakások építését támogatja, hanem a már meglévő ingatlanok felújítását, korszerűsítését is. A tervek szerint a falusi csokra 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre, de a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást – közölte.

Valamennyi egészségügyi szakdolgozó bérét emelik!

2019.01.08.
Pintér M. Lajos

2022-re 72 százalékkal nő majd az ágazatban dolgozók bére a tavalyihoz képest.

Illusztráció: pixabay.com

Az egészségügyi szakdolgozók mindegyike részesülni fog a következő időszakra tervezett béremelésből. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára jelentette be.

Horváth Ildikó azt mondta, az egészségügyi szakdolgozók bére hét év alatt, 2022-ig hét lépcsőben 2 és félszeresére nő a 2016-os bérekhez képes. A 2018-as bérekhez viszonyítva 72 százalékos emelkedés lesz 2022-ig – írja az MTI.

Az államtitkár az M1 vendégeként hozzátette: jelenleg is folyamatban van annak meghatározása, hogy melyik fizetési kategóriába tartozó szakdolgozó pontosan hány százalékos emelést kap.

Végre itthon is jó lesz bringásnak lenni

2018.11.30.

Kerékpárutak fejlesztésére 150 milliárd forint jut a következendő 4 évben - közölte az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Egy friss felmérés szerint egyébként a magyarok európai összehasonlításban a sokat tekerő népek közé tartoznak.

Támogatás 400 ezer családnak

2018.11.29.

Összesen több mint 400 ezer háztartás kaphat tüzelőt, illetve támogatást a téli rezsicsökkentés keretében.

Magyarország a világelitbe került!

2018.11.27.

Ha komolyan vesszük, hogy a jövőben a tudás számít a legtöbbet, akkor a tudás megszerzéséhez szükséges információhoz való hozzáférés kulcskérdés. Ezért is fontos, hogy minden magyar részére már rendelkezésre áll a szélessávú internet. Magyarország a világon a hetedik helyen áll ezzel a szélessávú interntlefedettséget tekintve, jóval megelőzve például Németországot.

Mától folyósítják a nyugdíjprémiumokat

Aki a bankszámlájára kapja, az már most, hétfőn keresheti rajta a neki járó összeget.

Illusztráció: pixabay.com

Megkezdődött az idei nyugdíjprémiumok kifizetése, így aki bankszámlára kapja azt, annak hétfőn már megérkezik az összeg a számlájára. Ezt a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár jelentette be.

Novák Katalin hozzátette: a nyugdíjprémiumok postai kézbesítése – együtt a havi ellátással – csütörtöktől kezdődik és folyamatos lesz a hónap végéig. Kiemelte, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően az idei év a második, amikor nyugdíjprémiumot tud fizetni a kormány, és a mostani összeg magasabb, mint a tavaly kifizetett.

Mindenki, aki nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kap, részesül az átlagosan 18 ezer forintos nyugdíjprémiumban, így huszonöt jogcímen 2,5 millió ember juthat hozzá – mondta el.

Novák Katalin az MTI tudósítása szerint arra is kitért, hogy a nyugdíjak értéke folyamatosan nő. 2010-hez képest nominálértéken 29 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, de a vásárlóértéket figyelembe véve is 10 százalék feletti a növekedés.