Blogolj!

Gyorshír: minden 18 év alatti SMA-s beteg megkaphatja a kezelést!

2019.11.29.
Pintér M. Lajos

További 12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet.

Illusztráció: pixabay.com

Megszületett a megállapodás az SMA kezelésére szolgáló, egyetlen, Európában is törzskönyvezett készítmény forgalmazójával, így valamennyi 18 év alatti gyermek hozzájuthat a kezeléshez. Ezt az emberi erőforrások jelentette be.

Kásler Miklós elmondta: 2017 nyarán törzskönyvezték a Spinraza nevű készítményt, amelyet 2018 elejétől Magyarországon is alkalmaznak az SMA-nak nevezett, gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére. A kormányzat 2018-ban egymilliárd forint többletforrást biztosított a kezelésekre, és még abban az évben 30, azóta pedig további 24 gyermek kapta meg a kezelést. A klinikai vizsgálatok eredményei igazolták a betegségcsoport további típusai esetében is a gyógyszer hatásosságát, ezért a kormányzat most további forrást biztosít rá.

A gyógyszer forgalmazójával született megállapodás szerint így minden, 18 év alatti gyermek hozzájuthat a jelenleg létező legkorszerűbb terápiához,

vagyis további 12-15 gyermek kezelése kezdődhet meg hamarosan, és minden eddigi terápiát is folytatni lehet. Azok is részesülhetnek a kezelésben, akiknek a kérelmét eddig visszautasították. Az érintettek a kedvező döntésekről szóló értesítéseket a jövő hét elején megkapják.

Kásler Miklós szólt arról is, hogy a terápiát két kisgyermeknél – Zenténél és Leventénél – nem alkalmazzák, az ő részükre ugyanis összegyűlt az Európában nem elérhető Zolgensma készítményre a forrás. A két kisgyermek terápiáját le kellett állítani ahhoz, hogy megkaphassák a génterápiát.

Mint mondta, a Zolgensma nevű készítményt nem törzskönyvezték Európában, csak az Egyesült Államokban. A gyógyszer európai regisztrációja azért késik, mert kiderült, a cég az első fázisban végzett állatkísérletek eredményét manipulálta, ezért az amerikai hatóság a két évnél idősebbek esetében visszavonta a gyógyszer alkalmazási engedélyét. Megjegyezte: remélik, mielőbb tisztázódnak a körülmények, és ha az európai adminisztráció megadja az engedélyeket, Magyarország is dönt a kérdésben.

Ez igen: automatikussá válik a születési ügyintézés!

2019.11.29.
Pintér M. Lajos

Robotizálható ügyintézési folyamatok segítik a magyar polgárokat.

Fotó: pixabay.com

Szinte automatikussá válik a gyermekszületéssel, a házassági névváltoztatással, az elhalálozással, valamint a jogosítványszerzéssel kapcsolatos ügyintézés 2021 februárjától

– mondta a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára az M1-en.

Pogácsás Tibor a robotizálható ügyintézési folyamatok közül kiemelte, hogy a gyermek születése esetén a jövőben a kórházban felvett adatok, többek között az újszülöttről készült fénykép alapján, automatikusan történik a lakcímkártya, a személyi igazolvány és az adókártya kiállítása, és automatikusan, szülői igénylés nélkül indul meg a családtámogatási ellátások folyósítása. Elhalálozáskor a halál bejelentésével megkezdődik a hagyatéki eljárás és a közüzemi szolgáltatók értesítése – ismertette.

Közölte, azt szeretnék elérni, hogy azokat a fejlett technikákat és technológiákat, amelyeket az emberek a hétköznapokban használnak, az államigazgatásban is elterjesszék. Az államtitkár kifejtette: nem várható el minden korosztálytól, hogy ezeket a technológiákat „befogadja”, de őket is segíteni szeretnék olyan pontok kialakításával, ahol önállóan vagy segítséggel képessé válnak elektronikus ügyintézésre.

Elmondta azt is, hogy az állampolgárok adatait tartalmazó adatbázisok védelmi rendszere a bankokéhoz hasonlóan biztonságos – írja az MTI.

Ingyenes idegen nyelvi és számítástechnikai képzésen vehetnek részt a hévízi szállásadók

Egy sikeres pályázat eredményeként ingyenes idegen nyelvi és számítástechnikai képzést nyújt tagjai számára a Hévízi Szobakiadók Közössége.

Címkék: hévíz, pályázat

Ez már döfi: Magyarország exportálta a 12. legtöbb kolbászt a világon!

2019.10.26.
Pintér M. Lajos

A határ pedig ugyan nem a csillagos ég, de az idei évben az első tízbe vágyunk a kolbászainkkal.

Illusztráció: termekmix.hu

Magyarország tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon. A jó hírt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hozta nyilvánosságra a 23. Békéscsabai Kolbászfesztiválon.

A tárcavezető a fesztivál frisskolbász-gyúró versenyének megnyitóján arra hívta fel a versenyen részt vevő csapatokat,

gyúrjanak annyi kolbászt, hogy „jövőre benne legyünk az első tízben”.

Szijjártó arról is szólt, hogy a magyarokat világszerte három dologgal azonosítják: Puskás Ferenc labdarúgó nevét mindenki ismeri; azt mindenhol tudják, hogy a világ legkülönlegesebb itala a pálinka; és azt is tudják, hogy az igazi férfi a legcsípősebb kolbászt is meg tudja enni, a legcsípősebb pedig a csabai a világon.

Külön kiemelte, a magyarokkal szemben általában igen kritikus brit Guardian újság tavaly Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között említette a Csabai Kolbászfesztivált.

Fókuszban a biztonság – tovább bővül Hévíz kamerarendszere

2019.10.03.
Pintér M. Lajos

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a közbiztonság garantálására, további javítására, ezt saját forrásaiból finanszírozott beruházásokkal is támogatja.

Illusztráció: pixabay.com

Bővített, korszerűsített kamerarendszert adtak át a hévízi városházán. Mint elhangzott, a városban élők és az ide látogató turisták biztonságát ezentúl továbbfejlesztett, modern kamera- és rendszámfelismerő rendszer folyamatos működtetése erősíti majd a következőkben. A rendszert az önkormányzat saját forrásból fejlesztette és bővítette 72 millió forint értékben. A közeljövőben pedig újabb 17 milliót fordít erre a kiemelten fontos célra az önkormányzat.

A „Hévíz a béke és biztonság szigete” szlogent támogató fejlesztést Sifter Rózsa Zala megyei kormánymegbízott, Manninger Jenő térségi országgyűlési képviselő, Sipos Gyula megyei rendőr-főkapitány és Papp Gábor, Hévíz polgármestere méltatta. Hangsúlyozták: országos viszonylatban Zala megye a legbiztonságosabb megye, Hévíz pedig a legbiztonságosabb település, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a turizmus tekintetében is ez a város az egyik legkeresettebb úti cél az országban.

A frekventált közterületeken, csomópontokon az első ütemben összesen 37 kamerát szereltek fel, melyeket a rendőrőrshöz és a közterület-felügyelethez kötöttek be, vagyis közvetlenül és állandó jelleggel segítik a hatóságok munkáját. A város közigazgatási területére érkező utak belépési pontjain rendszámfelismerő kamerákat telepítettek, melyek értékelhető éjszakai képeket is képesek készíteni. A második ütemben további tíz új helyszínen 18 kamerát telepítenek, azaz Hévíz évről évre egyre inkább a béke és a biztonság szigetévé válhat.

Címkék: hévíz

Másfél milliárd forinttal bővült a Nemzeti Tehetség Program

2019.09.24.
Pintér M. Lajos

Mindez az adófizetők jóvoltából!

Illusztráció: pixabay.com

Az adófizetők idén egyszázalékos felajánlásaikkal közel 1,5 milliárd forinttal támogatták a Nemzeti Tehetség Programot, amely ezzel a második legnagyobb támogatást kapta a jogosultak közül. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára közölte az MTI-vel.

Illés Boglárka hozzátette, idén 3,3 milliárd forint fordítható tehetséggondozásra, a kezdeményezés évente 300-350 ezer fiatal előrejutását segíti. A tehetségprogram finanszírozásának egyik felét az egyszázalékos felajánlások jelentik, a másik részét a kormány biztosítja. Támogatásra pályázhatnak intézmények, civilek és nonprofit társaságok, valamint a nemzet fiatal tehetségeit támogató ösztöndíjon keresztül évente akár egymillió forinthoz juthatnak az érintettek.

Kiemelte, idén öt település mellett Tata is megkapta a Tehetségbarát Önkormányzat díjat. A város volt piarista rendházában a napokban nyílt meg Magyarország első regionális könnyűzenei tehetséggondozó és képzőközpontja. A létesítményben végezhető hangszeres oktatás, kompetenciafejlesztés és zeneipari képzés, rendezhetők hangszeres és zeneipari workshopok, előadások és konferenciák.

Új mentőautóval gazdagodnak a mentőállomások!

Nemcsak a mentőautók lesznek szinte mindenhol újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik.

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly

Majdnem minden mentőállomás új mentőautót kaphat 2019-ben és 2020-ban. Ezt Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Országos Mentőszolgálat napján, a budapesti Városligetben – írja az MTI.

Az államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy nemcsak a mentőautók lesznek újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik, és megfelelő számban rendelkezésre állnak.

Horváth Ildikó hozzátette, hogy 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz – köztük defibrillátorok, lélegeztetőgép – beszerzésére nyílik lehetőség.

Közölte, az ország 254 mentőállomása között ugyanennyi mentőautót szereznek be ebben a két évben. A 2010-ben kezdődött beszerzés során összesen mintegy 1000 új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába. Kiemelte továbbá, hogy a mentők éves költségvetése a következő évre eléri az 54 milliárd forintot.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben megduplázták a sikeres újraélesztések számát. A mentődolgozók magas színvonalú munkája és a társadalmi összefogás eredményeképpen ma többen élhetnek Magyarországon – fűzte hozzá.

A védőnők megbecsülését jelzi a béremelés

A védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon.

Illusztráció: MTI/Kovács Attila

A védőnők társadalmi megbecsülését jelzi, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, és ezáltal magasabb bért kapnak. Erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Horváth Ildikó azt mondta, a védőnői munka egészségügyi tevékenység, ezért megbecsültségben és besorolásban is oda kell, hogy tartozzon. A szakdolgozói bértáblába kerülés másik fontos eleme, hogy 2022-ig fokozatosan emelkedik majd a védőnők bére – tette hozzá. Mindez egyébként azt jelenti, hogy 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.

Az államtitkár már az M1-en úgy fogalmazott, a védőnői az egyik legfantasztikusabb foglalkozás, mert jelen lehetnek az élet kezdetén, segíthetik a családokat, és részt vehetnek az örömükben.

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra – ezt pedig a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke mondta az M1-en.

Csordás Ágnes Katalin kiemelte: az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg. Emlékeztetett: a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának. Ugyanakkor megerősítette, a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak – foglalta össze szavait az MTI.

Ez igen: magyar sikerek a Földrajzi Olimpián!

Ezüstös helyezéseket csíptek el a mieink a nemzetközi megmérettetésen, bizonyítva a honi oktatás és képzés eredményességét.

Fotó: pixabay.com

Két ezüstérmet nyertek magyar középiskolások az elmúlt napokban rendezett Földrajzi Olimpián (International Geography Olympiad) Hongkongban – írja az MTI.

Idén július 30. és augusztus 5. között már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a földrajzi világversenyt 16-19 éves korú tanulóknak. A magyar versenyzők kiválasztását és felkészítését a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának munkatársai irányították.

A magyar csapat két ezüstérmet szerzett, az egyiket Kaszap Kinga, az ELTE Radnóti Miklós gimnáziumának idén 12. évfolyamát megkezdő tanulója kapta, a másik ezüstérem Mészáros Mártoné lett, aki ebben az évben érettségizett a pápai Türr István Gimnáziumban. Sarkadi Nagy Lili, a budapesti Eötvös József Gimnázium, Kiszely Anna, az ELTE Radnóti Gimnázium tanulója pedig csak kevéssel maradt le a bronzérmes helyezésről.

A magyar csapat 2006 óta, 11. alkalommal vett részt a rendezvényen, ahol angol nyelven versenyeznek a tanulók, akik 42 országot reprezentálnak. A válogatóverseny, a felkészülés és a kiutazás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával jöhetett létre.

Újabb századnyi mentőautóval gazdagodik a magyar egészségügy

2019.06.21.
Pintér M. Lajos

A 2010 óta beszerzett mentőautók száma 953-ra emelkedik, a gépkocsik átlagéletkora pedig öt év alá csökken.

Fotó: Facebook

Újabb 160 mentőautót vásárolhat az Országos Mentőszolgálat – közölte a szervezet az MTI-vel. Ezzel a 2010 óta beszerzett mentőautók száma 953-ra emelkedik, a gépkocsik átlagéletkora pedig öt év alá csökken.

A most érkező járművek közül a „B” kategóriás, négykerék-meghajtású autók mentőgépkocsiként, a „C” kategóriás járművek pedig eset-rohamkocsiként állnak szolgálatba az ország mentőállomásain.