Blogolj!

Könnyek és mosolyok - márciusban mutatják be a nevelőszülőkről szóló dokumentumfilmet

2020.02.10.

Március 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz először látható a nevelőszülői családokról szóló Befogadottak című dokumentumfilm, amelyet Lakatos András rendezett, a főszerkesztője pedig Varga Kriszta volt.

Vasárnap indul a Házasság Hete

2020.02.08.

"Csapatjáték szerelemmel" - ez a mottója az idei Házasság Hete rendezvénysorozatnak, mely vasárnaptól egy héten keresztül zajlik az ország egész területén.

Újabb 600 bölcsődei, minibölcsődei férőhely létesülhet 32 településen

2020.02.05.

A 3,2 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően a bölcsődei férőhelyek száma 2022-re elérheti a 60 ezret.

Most jött: emelt fizetés landol a rendőrök számláján!

2020.02.04.
Pintér M. Lajos

A januári fizetésekkel érkező 10 százalékos kiegészítő juttatás 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozó bérébe épül be.

Illusztráció: pixabay.com

Szerdán érkezik a számlákra a rendőrök emelt fizetése; a kormány januári döntése 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozót érint – közölte a jó hírt kedden a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Kontrát Károly elmondta, a 10 százalékos illetménykiegészítésnek megfelelő juttatást mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a szolgálatok és a büntetés-végrehajtás hivatalos állományában dolgozók kapják meg. Az idei béremelésre a kormányzat 34 milliárd forintot fordít.

Kiemelte, a kormány a béremeléssel szeretné megbecsülését kifejezni a rendvédelemben dolgozóknak azért a munkájukért, amit a magyar emberek biztonságáért végeznek a településeken és különösen a magyar határ védelmében. Ma a biztonság a legfontosabb közösségi érték, és Magyarország biztonságos országnak számít, ebben pedig kiemelkedő szerepe van a rendvédelmi hivatásos állománynak – mondta az MTI tudósítása szerint.

Friss: újabb adócsökkentéseket tervez a kormány!

2020.01.27.
Pintér M. Lajos

Komoly adó- és adminisztrációcsökkentő lépéseket tartalmazhat a második gazdaságvédelmi akcióterv is.

Illusztráció: pixabay.com

Az elmúlt tíz évben legalább nyolc nagy horderejű gazdaságélénkítő, köztehercsökkentő intézkedéssorozatot indított a kormány, amelyeket hamarosan újabb követi. Ezt Tállai András árulta el a Magyar Nemzetnek.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lap hétfői számának nyilatkozva elmondta: a Fidesz-KDNP-kormány egyik legfontosabb célkitűzése 2010 óta, hogy a lehető legalacsonyabb szintre szorítsa az adókat. Ennek nyomán ma a magyar társasági adó a legkisebb az Európai Unióban, a személyi jövedelemadó a harmadik legcsekélyebb. A kisvállalkozásoknak szóló hazai szabályok szintén rendkívül kedvezőek, miközben egyre csökkennek a foglalkoztatás vállalati adóterhei. Mindezt úgy, hogy évente több száz milliárdos adókedvezmények segítik a családok boldogulását. Az adócsökkentések szélesítik a gazdasági szereplők termelési, profitszerzési lehetőségeit, egyúttal jó alapot adnak a munkahelyteremtéshez és a fizetések emelkedéséhez.

Tállai emlékeztetett, több gazdaságélénkítő, adó- és adminisztrációcsökkentő lépést tartalmazott a tavaly indult családvédelmi, majd gazdasági akcióterv is. Úgy fogalmazott, ez fontos szempont lesz a második gazdaságvédelmi akció kialakításakor is, amelynek célja, hogy a lassuló európai gazdaság közepette is megőrizzük a magyar gazdaság eredményeit.

A várható új intézkedésekről annyit közölt, hogy beruházás- és foglalkoztatást ösztönző lépések mellett adócsökkentő elképzelések vannak az asztalon. A jövőben is a terhek enyhítésére fordítja majd a kormány a megtermelt állami összegeket.

600 milliárd forinthoz jutottak a családok a családvédelmi akcióterv keretében

Július óta több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték

Harmincéves csúcson a házasságkötések száma

Love is in the air!

Illusztráció: pixabay.com

Jelentősen nőtt a házasságok száma a tavalyi év első tizenegy hónapjában az azt megelőző esztendő azonos időszakához képest – közölte az örömhírt a Központi Statisztikai Hivatal.

2019. január–novemberben 61 979 pár kötött házasságot, ez jelentősen, 27 százalékkal, 13 253-mal több az egy évvel korábbinál. Január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek 2018 azonos időszakához képest. Ezt követően február–márciusban 0,6, április–májusban 8,5, júniusban pedig már 16 százalékkal több házasságot jegyezhettek föl hazánkban az egy évvel korábbinál. Ez az emelkedő trend tovább folytatódott: július–szeptemberben átlagosan 33, októberben 65, novemberben 112 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjaiban.

A 2019. január–novemberi időszakban kötött házasságok száma 1989 óta a legmagasabb érték, vagyis harmincéves csúcson a fiatalok házasodási kedve!

Friss: újra van esély a házi pálinka adómentességére!

A magyar kormány ismét harcba száll az Európai Unió porondján.

Illusztráció: MTI/Marjai János

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani. Az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell – az örömhírt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára közölte a Magyar Nemzettel.

Az MTI emlékeztet: a jelenleg hatályos szabályok szerint 2016 óta legálisan csak az állíthat elő az otthonában, a bejelentett készülékkel pálinkát, aki előzőleg párlatadójegyet vásárolt. A jegy ára hétszáz forint, és egy liter tömény ital elkészítésére jogosítja fel az érintettet.

A kormány 2010 után – bizonyos mennyiségig – jogszabályba foglalta az adómentes pálinkafőzés jogát, de az Európai Unió emiatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. Kemény tárgyalások révén jutottunk el a mostani rendszer, a kedvezményes, hétszáz forintos adójegy bevezetéséhez.

A magyar kormány szeretné eltörölni ezt a csekély terhet is, ezért minden ilyen törekvést támogat. Az adómentes párlatkészítés lehetősége az Európai Unióban mindenkit megillethetne

– mondta Tállai.

Idén is fizeti a kormány a 35 év alatti fiatalok nyelvvizsgáját

Idén is számíthatnak a kormány támogatására azok a 35 év alatti fiatalok, akik nyelvvizsgára készülnek.

Idén is félmillió gyerek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít.