Blogolj!

Mától lehet pályázni a Külföldi Nyelvtanulási Programra

2020.02.28.

Indul a kormány által biztosított Külföldi Nyelvtanulási Programra való jelentkezés. Február 28-tól adhatják be online pályázatukat a programban részt venni kívánó diákok és iskolai csoportok.

Címkék: nyelvvizsga

Csaknem kétmilliárd forintért épülnek bölcsődék Tolna megyében

2020.02.26.

Összesen csaknem kétmilliárd forintos beruházással épülnek bölcsődék Tolna megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával közel 150 gyermek számára.

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére

2020.02.24.

A béremelés technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetésével valósul meg, amelyre minden pedagógus munkakörben dolgozó jogosult. Az intézkedés csaknem 170 ezer pedagógust érint.

Újabb hétmilliárdnyi forrás a Magyar Falu Programban

2020.02.24.
Pintér M. Lajos

Orvosi szolgálati lakás építésére, orvosi rendelők építésére és felújítására, valamint orvostechnikai eszközök beszerzésére pályázhatnak a települések.

Illusztráció: MTI/H. Szabó Sándor

Újabb három pályázatot hirdetett meg a kormány a Magyar Falu Program keretében, ezúttal hétmilliárd forint keretösszegben lehet pályázni orvosi szolgálati lakás építésére, orvosi rendelők építésére és felújítására, valamint orvostechnikai eszközök beszerzésére – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár elmondta: az orvosi szolgálati lakások építésére azok az ötezernél kevesebb lakosú települések pályázhatnak, ahol legalább hat hónapja betöltetlen a háziorvosi praxis. Ha ezek a települések találnak olyan háziorvost, aki vállalja a praxis betöltését, és erről megállapodás is születik, akkor a telekvásárlástól a ház kulcsrakész átadásáig finanszírozza a költségeket a program.

Orvosi rendelők építésére, felújítására a programban érintett valamennyi település pályázhat, és igényelhet 30-125 millió forint támogatást egyfunkciós (csak háziorvosi rendelőnek otthont adó) vagy többfunkciós (akár védőnői, gyermekorvosi, fogorvosi praxisokat is befogadó) épület építésére, felújítására. A támogatás nagysága függ attól, hány funkciót lát el az épület. Megjegyezte: tavaly nagyon népszerű volt a pályázat, akkor csaknem kétszáz településen építettek vagy újítottak fel orvosi rendelőt.

A harmadik pályázat orvosi eszközök beszerzését támogatja, 3-5 millió forint összeggel. A kormánybiztos kiemelte: egyorvosos körzetek és praxisközösségek eszközbeszerzését is lehet finanszírozni a pályázatból, az orvostechnikai eszközökön túl lehet pályázni kapcsolódó informatikai eszközökre, bútorokra is. Tavaly 800 településen tudták megújítani az orvosi eszközállományt.

A pályázati kiírások hétfőn jelentek meg a kormany.hu-n, a pályázati felület március 25-én nyílik meg, a pályázatokat pedig április 24-éig lehet benyújtani. A nyertes pályázókról 60 napon belül döntenek, a támogatási okirat aláírását követő öt napon belül pedig az önkormányzatoknál lesz a forrás – írja az MTI.

Imre Margit Ágota kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat.

2020.02.23.

MTI/Mohai Balázs

Tizenkilencedik alkalommal adták át a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat február 22-én Budapesten. Az idei kitüntetett Imre Margit Ágota OSBM görögkatolikus szerzetesnővér.

Újjászületett a Várban a a Lovarda és a Főőrség

2020.02.22.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében elkészült épületek egyik különlegessége az volt, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használtak a szakemberek, melyeket legalább száz éve nem alkalmaz már az építőipar.

Címkék: budapest

Május végéig meghosszabították a rezsiutalványok érvényességét

2020.02.19.

Az eddig be nem váltott rezsiutalványok később járnak le: a kormány két hónappal meghosszabbította a határidőt.

Kész a magyar Mesterséges intelligencia stratégia!

2020.02.18.
Pintér M. Lajos

Várakozások szerint a mesterséges intelligencia használata 2030-ban 14 százalékkal, azaz mintegy 7 ezer milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez.

Illusztráció: pixabay.com

Elkészült a Mesterséges intelligencia stratégia, amely a mesterséges intelligencia (MI) térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ – közölte az innovációs és technológiai miniszter .

Palkovics László a Pannon Egyetemen tartott előadásában kiemelte: a mesterséges intelligencia használata számos erkölcsi és társadalomtudományi kérdést von maga után, például azt, hogy a természetes intelligenciát mennyiben fogja háttérbe szorítani. Kitért arra: a várakozások szerint a mesterséges intelligencia használata 2030-ban 14 százalékkal, azaz mintegy 7 ezer milliárd forinttal járul majd hozzá a GDP-hez. A kormány jóváhagyását követően a kormany.hu-n is megismerhető lesz a Mesterséges intelligencia stratégia.

Szerinte a kreatív ipar részeként működő mesterséges intelligencia térhódítása felveti a kérdést, hogy veszélyként vagy lehetőségként tekintsünk-e erre a folyamatra. Lehetőséget adhat az ember számára például arra, hogy olyan dolgokkal töltse az időt, amellyel nagyobb hozzáadott értéket tud előállítani. Mint mondta, számos felhasználási terület létezik, egyebek mellett az arcfelismerés, az állapotfelmérés, a röntgen, a hazugság felismerés, a meghibásodásra utaló zajok azonosítása mezőgazdasági gépeken, zene írása, festmények készítése, versírás, önvezető járművek megjelenése – mind olyan terület, ahol jelen van a mesterséges intelligencia.

Palkovics László a jövő mobilitási kérdéseiről és kihívásairól szólva arról beszélt, hogy a MI közlekedésben való alkalmazása kiküszöböli az emberi tévedéseket, kényelmes, időtakarékos utazást biztosít, valamint hozzájárul az üzemanyag fogyasztás csökkentéséhez is – így az MTI.

A Mesterséges Intelligencia Stratégián több mint kétszáz intézmény és cég dolgozott, egyebek mellett tartalmazza az adattörvények módosítását, szól a nemzeti laboratórium létrejöttéről, kitér a vállalatok ösztönzésére, képzések indítására, az automatizált ügyintézésre például az egészségügy területén, foglalkozik a kutatás-fejlesztéssel valamint az infrastruktúra-fejlesztéssel és rendezendő etikai és jogszabályi ügyekkel.

Újabb rekordot döntött a hévízi turizmus

2020.02.13.

A korábbi rekordévet is meghaladóan bővült tavaly a hévízi vendégéjszakák száma - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

Címkék: hévíz

Frigyre fel: reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon

2020.02.12.
Pintér M. Lajos

Harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben. Nők férfiakkal, férfiak nőkkel: nesze neked, Tordai Bence!

Illusztráció: pixabay.com

Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mondta a Házasság Hete alkalmából.

Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy évtizedes csúcsok dőltek tavaly: 2019 januárja és novembere között mintegy 62 ezren kötöttek házasságot, 84 százalékkal többen, mint 2010-ben. Emellett a válások száma csökkent: míg 2010-ben a házasságkötésekhez viszonyítva 67 százalék volt a válások aránya, addig 2018-ban csak 33 százalék.

A házasságkötések száma minden régióban és életkori csoportban nőtt, a tavaly augusztusi 11 300 esküvő pedig 40 éves csúcsot jelent. Az elmúlt években Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az esküvők száma Európában.

Az államtitkár kitért arra is: a 2015 óta elérhető, két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő első házasok adókedvezményét eddig 150 ezer pár, a júliusban hatályba lépett babaváró támogatást pedig több mint 67 ezren igényelték. A legtöbben a maximális 10 milliós összeget kérik. A kormány célja, hogy Magyarországon mindenkinek akkor és annyi gyermeke születhessen, amikor és amennyit szeretne, ehhez nyújt segítséget a magyar családtámogatási rendszer – mondta.