Blogolj!

Palkovics László: szigorú menetrend szerint enyhítünk a korlátozásokon

Dorogi László

Az innovációs és technológiai miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, Magyarország felkészült arra, hogy újraindítsa a koronavírus-járvány miatt megállított közösségi és gazdasági életet.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, amelyben többek között arról beszélt, hogy a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntési mechanizmus komoly tudományos alapokra, matematikai és epidemiológiai modellszámításokra támaszkodik, ezek alapján dolgozták ki és ültették át a gyakorlatba az úgynevezett csúszó mód szabályozást.

"Ennek lényege egyszerűen fogalmazva a húzd meg, ereszd meg - ez azt jelenti, hogy három kritérium optimális viszonyát kell tudni meghatározni és folyamatosan szabályozni: az egyik a vírus terjedésének egészségügyi következményei, különösen a kórházi kezelésre szoruló betegek száma, a másik a gazdaság állapota, a harmadik a társadalmi, közösségi élet minősége"

- mondta Palkovics László hozzátéve, hogy a bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések célja egyértelműen az volt, hogy a fizikai érintkezések drasztikus csökkentésével a lehető legjobban lassítani tudják a járvány terjedését és időt nyerjenek az egészségügyi rendszer felkészítésére és ez sikerült is.

"Ez volt a „húzd meg” szakasz, amikor a vírus terjedését sikerült kordában tartani, de ezt a helyzetet a gazdaság lelassulása és a közösségi élet lefagyása, az emberek kimerülése miatt nem lehet sokáig tartani"

- magyarázta a miniszter, hozzátéve, ezért tervezi a kormány jövő héttől az "ereszd meg" fázis elkezdését és fokozatosan, szigorú menetrend mellett enyhít a korlátozásokon, újraindítja az ország életét és a gazdaságot.

Bár Palkovics László részleteket nem árult el az újraindítással kapcsolatos intézkedésekről - ezekről szerdán dönt a kormány -, a miniszter kijelentette, hogy a személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan a fertőzöttek és a súlyos betegek száma is növekedni fog, de az ő megfelelő ellátásukra felkészült az ország.

"Ha a járvány túllépne az előre meghatározott mértéken, akkor ismét jön a "húzd meg", tehát szigorítunk, így megint lelassítjuk a vírus terjedését. Ezzel a csúszó szabályozással tudjuk kézben tartani a járványt, ez a logikája a kormányzati döntéseknek"

- húzta alá Palkovics László, aki szerint háborúban állunk a koronavírussal, de ezt a háborút nem a szó klasszikus értelmében vett fegyverekkel kell megvívni.

"Ez olyan, mint egy háborús helyzet, csak nem puskával lövünk az ellenségre, hanem matematikával, gyógyszerrel, védőeszközökkel meg olyan adminisztratív, széles körű korlátozó intézkedésekkel, amelyek azt eredményezik, hogy a vírus terjedése alacsony szinten marad."

A miniszter szerint el kell fogadnunk, hogy ez a vírus még jó ideig velünk fog maradni, ezért most három fontos feladatunk van: alacsony szinten kell tartanunk a vírus terjedését, a betegeket magas szinten kell ellátni és vissza kell állítani az emberek és a gazdaság életét a megszokott kerékvágásba.

Palkovics László szerint a hazai gazdaságban nem akkora a probléma, mint azt sokan állítják, szerinte a körülményekhez képest gyorsan sikerül majd újraindulni, ezt támogatja a kormány gazdasági akcióterve is.

Címkék: koronavírus
https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/94067/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?