Blogolj!

Az első zafírdiplomás az ELTE-n

Patay Pál, aki nemrég töltötte be 105. életévét, nyolcvan éve doktorált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az ELTE történetében ez volt az első alkalom, hogy a Szenátus zafír jubileumi kitüntetést adhatott át.

Az ELTE Szenátusa tavaly decemberben hozott döntést arról, hogy az arany, gyémánt, vas, rubin és platina mellett immár zafír oklevél is adományozható annak az életpályája alapján közmegbecsülésre méltó öregdiáknak, aki az ELTE-n vagy jogelőd intézményeiben nyolcvan éve szerezte meg oklevelét.

Az első zafír díszoklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa március 4-én adta át Patay Pál régész-muzeológusnak. "Az egyetem csaknem négy évszázados történetben ez az első alkalom, hogy a diplomaszerzés 80. évfordulóját elismerhetjük" – mondta a ceremónián Borhy László akadémikus, az ELTE rektora.

Patay Pál 1914-ben született Budapesten. 1932-ben érettségizett a Lónyai utcai Református Gimnáziumban, majd 1935-ben a debreceni Magyar Királyi Mezőgazdasági Akadémián mezőgazdász oklevelet szerzett. Tompa Ferenc egyetemi tanár biztatására jelentkezett az ELTE-re amely akkor még  Pázmány Péter Tudományegyetem néven működött, itt 1939-ben doktorált ősrégészetből.

A régész-muzeológus a réz- és bronzkor elismert szaktekintélye. Feltárásokat végzett többek között Fényeslitkén, Nagybátonyban, Dunapentelén, Tiszavalkon és Poroszlón is. Számtalan publikációja mellett életművének egyik legjelentősebb fejezete Tiszaluc-Sarkad rézkori telepének feltárása 1974 és 1990 között. Az ásatás során 45 ház egybefüggő maradványait fedezték fel. Miután szembesült azzal, hogy Magyarországon senki nem foglalkozik a harangöntés történetével, maga látott hozzá, hogy számba vegye a templomtornyok kincseit, mintegy tizenhatezer harangot kutatott fel és katalogizált.

1994-ben Széchenyi Ferenc-emlékéremmel ismerték el. 2004-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést.

(Fotó és forrás: elte.hu)

1
https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/91605/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Béla 2020-03-11 08:28:58
Gratulálok a Szenátus zafír jubileumi kitüntetéshez.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?