Blogolj!

Varga Judit: a kormány odavág a tech óriáscégeknek! (videó)

Pintér M. Lajos

Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa.

Fotó: Facebook/Varga Judit

Az Igazságügyi Minisztérium létrehozta a Digitális Szabadság Munkacsoportot, amely a nemzetközi technológiai cégek működésének átláthatóvá tételét tűzte ki célul

– közölte Varga Judit igazságügyi miniszter az M1-en.

Adatokat, információkat gyűjtenek rólunk, elemzik, befolyásolják fogyasztási szokásainkat. Ha nem fizetsz egy szolgáltatásért, lehet, hogy te magad vagy a szolgáltatás. Kattintásainkkal magunkról adhatunk ki információkat. Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technikát, vagy a technika uralja majd életünket – mondta a miniszter. A munkacsoport feladata ezért, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgálja.

Olyan konkrét kérdésekre is választ keresnek, hogy milyen jogorvoslati lehetősége van annak, akinek törlik a platformját, vagy, hogy mennyire átlátható a hirdetések megjelenésének algoritmusa

– idézi az MTI Varga Juditot.

A tárcavezető kiemelte: miután országhatárokon átnyúló tevékenységről van szó, nemzetközi összefogásban kell gondolkodni, ezért az egyeztetésekbe bevonják a technológiai óriáscégeket. A tervek szerint idén nemzetközi konferencián összegzik majd a tapasztalatokat.

„Az Ön véleménye is számít! Korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy képesek leszünk-e uralni a technológiát vagy a technológia uralja majd az életünket. Különösen aktuális ez a kérdés az úgynevezett közösségi média esetében, amely gyűjti és elemzi személyes adatainkat, szokásainkat, viselkedésünket, véleményünket és fogyasztásunkat azzal a céllal, hogy befolyásolhassa azokat. Ma tartottuk a Digitális Szabadság Bizottság első ülését. Célunk, hogy a tech óriáscégek működését átláthatóvá tegyük és biztosítsuk a demokratikus alapértékek érvényesülését a digitális térben is. Vegyen részt munkánkban, olvassa el a Fehér Könyvet és küldje el véleményét”

– írja erről közösségi oldalán Varga Judit.

A témával kapcsolatos észrevételeket a munkacsoport honlapján, a https://digitalisszabadsag.kormany.hu/ oldalon várják.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/91240/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?