Blogolj!

Imre Margit Ágota kapta idén a Parma fidei - Hit pajzsa díjat.

MTI/Mohai Balázs

Tizenkilencedik alkalommal adták át a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat február 22-én Budapesten. Az idei kitüntetett Imre Margit Ágota OSBM görögkatolikus szerzetesnővér.

Imre Margit Ágota 1932-ben született Hajdúdorogon. Tizennégy évesen került a máriapócsi bazilita nővérekhez, tizenhét évesen lett jelölt, és titokban kezdte el a noviciátust. A hazai szerzetesrendek működési engedélyének megvonása után, 1953-ban érettségizett, majd matematika–fizika szakos diplomát szerzett. Szerzetesi közösségétől távol, Albertirsán kapott tanári állást, majd Pomázon, később Budakalászon, végül a fővárosban, a IV. kerületi Április 4. téri általános iskolában tanított egészen 1988-ig, nyugdíjazásáig.

1970-től kezdődően többször kihallgatták, majd megpróbálták rávenni, hogy nyíregyházi látogatásai után jelentsen rendtársairól. Ő azonban megtagadta ezt, mondván, ezek a nővérek nevelték gyermekkora óta, így ő volna a legjellemtelenebb ember a világon, ha bármit is mondana róluk.

Tanítói évtizedei alatt folymatosan éreztették vele, hogy megtűrt személy az iskolában. 1968-ban titokban örökfogadalmat tett, ezután következtek a helyi
rendőrőrsön zajló kihallgatások, majd állandósultak a rendőri megfigyelések.

Imre Margit Ágota nővér 1989-ig magányosan élt; a rendszerváltozáskor, 1990-ben megvarrta rendi ruháját, majd a máriapócsi bazilita rendházba költözött. Azóta is ott él.

Imre Margit Ágota az elismerést megköszönve úgy fogalmazott:

nem tettem többet a kommunizmus üldözései közepette, mint bármely más szerzetes„ vagy keresztény, aki a kommunizmus alatt is hűséges maradt Istenhez, az egyházához és hitéhez.

A Parma fidei  Hit pajzsa díjat 2002-ben alapította Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író. Az elismerést olyan papoknak, szerzeteseknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz.

Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/90819/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?