Blogolj!

Újjászületett a Várban a a Lovarda és a Főőrség

A Nemzeti Hauszmann Program keretében elkészült épületek egyik különlegessége az volt, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat használtak a szakemberek, melyeket legalább száz éve nem alkalmaz már az építőipar.

A két épület közül a Lovarda 21. századi multifunkcionális rendezvénytérként működik majd, a Főőrségben pedig étterem és kiállítótér várja a látogatókat.

A kivitelezés során t
öbbek közt újjászületik József főherceg 1968-ban felrobbantott palotája, az egykori Honvéd Főparancsokság eredeti magasságban épül újjá, amiben látogatóközpont és kiállítótér kap majd helyet és megújul az egykori Vöröskereszt Székház épülete, ami modern irodaépületként funkcionál majd.

Bár a Lovarda elkészült, 2021-ben adják át a nagyközönségnek, mivel a Csikós udvar tereprendezése és akadálymentesítése egy külön beruházás részeként valósul meg.

A kivitelezés érdekessége, hogy az eredeti Főőrség épületén korábban elhelyezkedő  12 haditrófeq visszaállítása a hajdani tervek szerint valósuljon meg. Mivel csak archív fényképek álltak rendelkezésre, művészettörténészek bevonására is szükség volt. A szakemberek a korszak stílusjegyeire és a fotókra hagyatkozva, a szobrász segítségével sikeresen megvalósították az eredetinek megfelelő alkotást. A tervek alapján a Csányi Szabolcs szobrászművész által vezetett csoport reprodukálta a trófeákat.

Címkék: budapest
https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/90761/pics/lead_800x600.jpg
budapest
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?