Blogolj!

Frigyre fel: reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon

Pintér M. Lajos

Harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben. Nők férfiakkal, férfiak nőkkel: nesze neked, Tordai Bence!

Illusztráció: pixabay.com

Reneszánszát éli a házasságkötés Magyarországon, harminc éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2019-ben. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára mondta a Házasság Hete alkalmából.

Novák Katalin örömét fejezte ki, hogy évtizedes csúcsok dőltek tavaly: 2019 januárja és novembere között mintegy 62 ezren kötöttek házasságot, 84 százalékkal többen, mint 2010-ben. Emellett a válások száma csökkent: míg 2010-ben a házasságkötésekhez viszonyítva 67 százalék volt a válások aránya, addig 2018-ban csak 33 százalék.

A házasságkötések száma minden régióban és életkori csoportban nőtt, a tavaly augusztusi 11 300 esküvő pedig 40 éves csúcsot jelent. Az elmúlt években Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben az esküvők száma Európában.

Az államtitkár kitért arra is: a 2015 óta elérhető, két éven keresztül havi ötezer forintot jelentő első házasok adókedvezményét eddig 150 ezer pár, a júliusban hatályba lépett babaváró támogatást pedig több mint 67 ezren igényelték. A legtöbben a maximális 10 milliós összeget kérik. A kormány célja, hogy Magyarországon mindenkinek akkor és annyi gyermeke születhessen, amikor és amennyit szeretne, ehhez nyújt segítséget a magyar családtámogatási rendszer – mondta.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/90337/pics/lead_800x600.jpg
házasság,házasságkötés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?