Blogolj!

Aki a szívével lát és láttat

Kecskés István

Elveszítette a látását, de mégis teljes életet él Dr. Tolnayné Csattos Márta. Gyengén látóként született, mára teljesen megvakult, de a négygyermekes anyuka nem befelé fordulva, magába zárkózva éli mindennapjait, hanem a tudását és a tapasztalatait igyekszik átadni sorstársainak.

Tanít. Gyógypedagógusként hittel segíti a vakokat abban, hogy képesek legyenek megfelelni a mindennapok kihívásainak. Csecsemőgondozásban, barkácsolásban, oktatásban dolgozik, s a módszertani útmutatók kidolgozásához uniós támogatást is nyert. A munkájának köszönhetően nagyon sok látássérült embernek nyújtott segítséget ahhoz, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. A rendszer kidolgozásában, az uniós támogatás mellett külföldi példák is segítettek, s a sokáig elérhetetlennek tűnő célok egy jelentős része mára már megvalósult.

Saját példájával is segíti a többieket, hiszen ő maga is aktív szereplője a családja életének: főz, elvégzi a házimunkát és gondoskodik az unokáiról is. Elmondása szerint a nők általában gyorsabban szeretnének boldogulni, hiszen nekik gyakran a családjaikról is gondoskodniuk kell.

„Nincs mese, fel kell állni!” – vallja Csattos Márta, aki a szívével lát és boldog, hogy segíthet másokon. Ráadásul az volt az álma, hogy létre tudjon hozni egy rendszert, amelynek a résztvevői közelebb kerülhetnek a teljes élethez és ahhoz, hogy igazolják a Kisherceg bölcsességét, amely szerint jól csak a szívével lát az ember.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/46948/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?