Blogolj!

Én és az MFB segítettünk egy nyugdíjas házaspáron

Tegnap délután becsöngetett Edit néni.

Évek óta szinte családtag ő és a férje is. Edit néni és Tibi bácsi nyugdíjasok. Ám Tibi bácsi még hetven fölött is dolgozik, hogy „biztosan be tudjuk minden hónapban fizetni a sárga csekkeket” – szokta mondani. „Sok a rezsi, a fűtés” - teszi hozzá mindig Edit néni…

Takaros, rendben tartott, tiszta házban élnek, de az évek bizony meglátszanak az ingatlanon. A nyílászárók cseréje évek óta szükséges lenne, mert így lassan az utcát fűtik. Ám a csere az bőven millión felüli összeg.

Próbáltunk is nekik segíteni, de a Közép-Magyarországra kiírt pályázatok bizony nem nekik szóltak. Olyan összeget kellett volna hozzárakni a támogatáshoz, amiről a két kisöreg nem is álmodhatott.

A minap a feleségem mesélt Edit néninek arról az MFB energiahatékonysági hitelről, amibe mi is belevágtunk. Mondta neki, hogy szerintünk ez számukra is elérhető lenne. Edit néni említette is a férjének, de ő már annyit csalódott, hogy hallani sem akart róla, Edit néni pedig a részletes ismeretek híján bele se mert kezdeni a meggyőzésébe.

Itt jöttem én a képbe: „hátha rád hallgat az öreg, ha ti is belevágtatok, akkor nem lehet átverés!” – mondta nekem.

Nyúltam az üveg borért, mentük is rögvest át Tibi bácsit meggyőzni. Végül is nem volt nehéz, minden kifogása ellen volt mfb-s aduászom… :-)

Azt gyorsan tisztáztuk, hogy ez hitel, nem támogatás, azaz vissza kell fizetni. De nem 50-60 százalék önerő kell, csak 10 százalék! Ekkor már azért nem volt olyan ellenálló az öreg: „annyi tán még akad a temetésünkre félrerakott pénzből…” – morgott a bajsza alatt.

Azon, hogy 20 év alatt kell visszafizetni, már jót derült: „eszerint a tartozás jobb, mint egy életbiztosítás! Addig nem halhatok meg, amíg vissza nem fizettem!” Nevetve mondtam, hogy úgy legyen!

Szóba került persze az „apróbetűs” rész is, hogy szép-szép a 10 százalék önerő, meg a nulla kamat, de annyi ilyen-olyan rejtett költség van szerinte. Mondtam, hogy ez esetben semmi! Tényleg semmi. Nincs kamat, nincs kezelési költség, nincs rendelkezésre tartási jutalék, nincs se szerződésmódosítási- se előtörlesztési díj. Fillérre pontosan csak annyit kell visszafizetni, amennyi hitelt fölvett, egy forinttal se többet…

„És ez a mindenféle szakvélemény, meg anyám kínja, amiket kértek a régi pályázatoknál? Az se két fillér! – mondta még utolsó ellenvetésként még Tibi bácsi. Persze erre is tudtam az aduász választ: „a 10 százalékos önrész terhére mindez elszámolható!” És amikor ezután Tibi bácsi hátradőlt kedvenc foteljében és elhangzott a „No, töltsünk még egy pohárkával, fiam!” - akkor már tudtam, hogy érti, ennél jobb lehetőség az életben nem volt és nem lesz.

Végül már azt számolgattuk, hogy egyáltalán nem csak reklám, amit az MFB hirdet a hitelről, hogy a lakossági energiahatékonysági hitel igénybevétele után, a keletkezett megtakarításból kifizethető a törlesztőrészlet, hanem ez tényleg megvalósítható. Azaz Tibi bácsi rájött, hogy nem kell a hiteltörlésztéssel együtt sem többet fizetnie, mint eddig. Sőt, valószínűleg még jobban is jár a téli hónapokban.

Mikor Edit néni benézett a konyhából, Tibi bácsi elégedett arccal szólt oda: „Holnap úgyis csak déltől tanítok, reggel bemegyek a takszövbe, aztán belekezdünk!”

Egy nagy tál palacsintát nyomott hálás arccal a kezembe Edit néni, amikor hazaindultam… Én meg abban bízom, hogy végre ezzel sikerrel jár a szeretett idős házaspár!

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/42833/pics/lead_800x600.jpg
energiahatékonysági hitel,magyar fejlesztési bank,mfb,nyílászárócsere
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?