TRIANON100
Ma délután 16.30-kor premier a Blogstar facebook oldalán! "Idegen nép van ma ott, hol régen magyar lakott..." cd színpadi adaptációja Pál István „Szalonna” és Csúri Ákos szerkesztésében-rendezésében, amelyet a Hagyományok Házában rögzítettek.
Blogolj!

Évről évre több gyermek születik Magyarországon

A kormány minden élethelyzetben az édesanyák mellett áll, különféle támogatásokkal, adókedvezményekkel és a bölcsődékre jutó összeg megduplázásával segíti őket.

Ezt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondta vasárnap Budapesten, anyák napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: az adókedvezményeknek köszönhetően egymillió család számára könnyebb a gyermeknevelés, 130 ezer család esetében pedig a bruttó jövedelem megegyezik a nettóval. A munkavégzés melletti családi adókedvezmény az ideihez képest jövőre 8 százalékkal bővül. Továbbá a kormány több éven át adókedvezményt nyújt a kisgyermekes anyákat foglalkoztató munkaadóknak, jövőre pedig megduplázza a költségvetésben a bölcsődékre jutó támogatást, hogy azokat az édesanyákat is segítse, akik minél hamarabb szeretnének munkába állni - tette hozzá.

A nők 40 program keretében 180 ezren segíthetnek be a családok gyermeknevelésébe nagymamaként. A nők számára nyitva álló 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségébe beleszámít 8 év gyermekneveléssel töltött idő is - jegyezte meg az államtitkár.

Rétvári Bence rámutatott: a kormány erőfeszítései eredményesek, a társadalom értékeli ezeket, hiszen ma jóval több gyermek születik, mint néhány évvel ezelőtt.

A szaktárca közlése szerint a gyermeket vállaló és nevelő családok támogatása jövőre mintegy 1900 milliárd forint lesz, közel kétszer annyi, mint 2010-ben. A kétgyermekesek családi adókedvezménye tovább nő, eléri a havi 35 ezer forintot. A gyed felső határa pedig a minimálbér emelésével eléri a 193 ezer forintot. Ez is csaknem duplája a 2010-es szintnek.

Rétvári Bence a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy kedvezményeket kapnak a friss házasulók és a gyermeküket egyedül nevelők is, továbbá egyre több család részesül ingyenes iskolai étkeztetésben, illetve beiskolázási támogatásban.

Az orvosok elvándorlására vonatkozó kérdésre válaszolva az államtitkár kiemelte, hogy a kormány számos intézkedéssel javít a helyzeten. Így például a rezidensek havi 100-200 ezer forintos támogatásban részesülnek, az ápolónők bére 65 százalékkal, az orvosoké két év alatt több mint 200 ezer forinttal emelkedett. Mindennek köszönhetően Magyarországon az öt évvel ezelőttinek a felére csökkent a külföldi munkavállalási engedélyért folyamodó orvosok száma.

A gödi speciális otthonban uralkodó viszonyokra vonatkozó kérdés kapcsán az EMMI államtitkára leszögezte, hogy a kormány - ahogy minden hasonló esetben, ezúttal is - szigorú vizsgálatot rendelt el.

Általában az ilyen intézmények felügyeletét külső szakemberek bízza a kormány, hogy ezek az esetek minél nagyobb valószínűséggel napvilágra kerüljenek - fűzte hozzá Rétvári Bence. Továbbá a nagy intézmények helyett fokozatosan kis, 10-12 fős otthonokba, illetve a nevelőszülőkhöz kerülnek a gondozottak, és így egyre kisebb esélye lesz annak, hogy a gödi speciális otthonban történtekhez hasonló megismétlődhessen.

Kiemelte: ebben a szférában is jelentős bérelemeléseket és bérkiegészítéseket hajt végre a kormány, hogy a pályán tartsa az elhivatott szakembereket, dolgozókat.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/37987/pics/lead_800x600.jpg
adócsökkentés,családtámogatás,foglalkoztatottság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?