TRIANON100
Ma délután 16.30-kor premier a Blogstar facebook oldalán! "Idegen nép van ma ott, hol régen magyar lakott..." cd színpadi adaptációja Pál István „Szalonna” és Csúri Ákos szerkesztésében-rendezésében, amelyet a Hagyományok Házában rögzítettek.
Blogolj!

Az Orbán-kormány gyakorlatilag fölszámolta a munkanélküliséget

Ma már csak az nem dolgozik, aki nem akar, vagy nem tud...

Tartósan 5 százalék alatt maradt a munkanélküliek száma Magyarországon. Tekintetbe véve az egyes ágazatokban jelentkező munkaerőhiányt, ma már szinte csak annak nincs munkája, aki nem akar, vagy nem tud dolgozni. Azaz, gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, sőt, egyes területeken, illetve iparágakban már jelentős a munkaerőhiány.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a 4,5 százalék egy országos átlag. A fejlettebb, nyugati megyékben szinte 0 százalék körüli az érték, sőt, olyakor jelentős munkaerőhiány van, míg például Borsodban a 10 százalékot is megközelítheti a munkanélküliek aránya.

A legnagyobb gondot a munkakeresők mobilitásának teljes hiánya jelenti, azaz hiába van betölthető állás, a munkanélküli emberek nem hajlandóak költözni, inkább maradnak munka nélkül. Pedig ma már a minimálbér jelentős emelése miatt megérné a költözés, ráadásul a munkaerőhiánnyal küzdő cégek jelentős (pl. lakhatási) támogatásokkal is segítik azokat, akik az ország távolabbi vidékeiről érkezve vállalnának munkát.

Az mti híre szerint a január-márciusi időszakban a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 66 ezerrel, 207 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,5 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. 

A munkanélküliség 198 ezerrel, 4,3 százalékon a most november-januári időszakban érte el mélypontját. 

A 25-54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 1,3 százalékponttal, 4,1 százalékra csökkent.

Az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött 1,2 százalékponttal, 4,3 százalékra esett.

A 15-24 éves korosztály 10,3 százalékos munkanélküliségi rátája 3,9 százalékponttal alacsonyabb az egy ével korábbinál, a munkanélküliek hatoda ebből a korcsoportból került ki.

A munkanélküliség átlagos időtartama 17,5 hónap; a munkanélküliek 45,1 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít. 

A 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 38 ezerrel, 109 ezer főre csökkent, munkanélküliségi rátájuk 1,6 százalékponttal, 4,4 százalékra mérséklődött. A munkanélküli nők száma 28 ezerrel, 98 ezer főre csökkent, munkanélküliségi rátájuk 1,4 százalékponttal, 4,7 százalékra mérséklődött.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat március végi adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők létszáma egy év alatt 16,6 százalékkal, 351 ezer főre csökkent.

https://johir.blogstar.hu/./pages/johir/contents/blog/37779/pics/lead_800x600.jpg
foglalkoztatottság,munka,munkaerőhiány,munkanélküliség,orbán kormány,statisztika
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?